Na hlavný obsah

Advokáti vnímajú súdnu mapu ako krok správnym smerom. Upozorňujú však, že nerieši zásadný problém

Jej prijatie sprevádzali protesty.

Rýchlejšie konania, lepší prístup k spravodlivosti, či špecializácia sudcov. Najväčšie ciele súdnej reformy by sa mohli začať napĺňať potom, keď ju tento týždeň schválil parlament. Tvorbu súdnej mapy sprevádzali veľké výhrady aj protesty.

Slovenské súdnictvo prejde v najbližších mesiacoch veľkými územnými zmenami. Namiesto 54 bude mať 36 okresných súdov, štyri mestské súdy v Bratislave a jeden v Košiciach.

Doterajší počet ôsmich krajských súdov ostáva zachovaný. Medzi najväčšie novinky patrí zriadenie troch nových správnych súdov, ktoré budú riešiť spory ľudí s úradmi.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Preskočili sme Českú republiku, dostávame sa k tým krajinám, ktoré oddelili správne súdnictvo a kvalitatívne im dávajú na vyššiu úroveň. To je naozaj veľká vec,“ poznamenala ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková.

„Vnímame to ako krok správnym smerom. Pozitívne vnímame aj to, že zachovali aj krajské súdy,“ hovorí predseda Slovenskej advokátskej komory Viliam Karas.

Prijímanie súdnej reformy v parlamente aj tento týždeň sprevádzali protesty časti justície. Advokáti tiež upozorňujú, že reforma nerieši personálnu pomoc pre súdy, ktoré sú zaťažené množstvom prípadov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko