Na hlavný obsah

Ak sa EÚ odstrihne od ruskej ropy, spoliehať sa zrejme bude musieť na Blízky východ

Trh ovplyvňuje aj Čína a záujem z Indie.

Ak sa EÚ odstrihne od ruskej ropy, spoliehať sa zrejme bude musieť na Blízky východ
Na snímke ropné pole. Foto: TASR/AP

Ministri zahraničných vecí Európskej únie v pondelok (16. 5.) v Bruseli rokujú o šiestom balíku sankcií proti Rusku. Vysokí unijní predstavitelia neočakávajú, že by už mohla padnúť dohoda na ropnom embargu. Rusko pokrýva približne štvrtinu spotreby ropy v Európskej únii.

Ak sa raz členské štáty odstrihnú, spoliehať sa zrejme budú musieť omnoho viac na čierne zlato z Blízkeho východu. Odborníci upozorňujú, že to nemusí byť lacné. Trh ovplyvňuje aj Čína a záujem z Indie.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Jakub Mitter.

Zastavenie dovozu ropy

Západné krajiny uvalili množstvo rôznych sankcií na Rusko, aby Moskvu potrestali za inváziu na Ukrajine. Brusel však ešte stále nezastavil dovoz ropy a plynu, ktoré sú pre Kremeľ hlavnými zdrojmi príjmu.

Potenciálny zákaz Európskej únie na ruskú ropu môže viesť podľa štatistík Medzinárodnej agentúry pre energiu až k výpadku viac ako dvoch miliónov barelov denne. Surovinu z Ruska pravdepodobne nahradia štáty Blízkeho východu.

„Oni budú snažiť získať čo najviac a na Európe je, aby ich presvedčila, že je pre nich výhodné dodávať do Európy viac ropy,“ vysvetlil Karel Svoboda z Inštitútu medzinárodných štúdií Univerzity Karlovej v Prahe.

Brusel nemá zlú pozíciu na vyjednávanie

Expert si myslí, že Brusel nemá zlú pozíciu na vyjednávanie. Arabským šejkom však bude musieť zrejme zaplatiť viac. Krajiny Blízkeho východu totiž disponujú takmer polovicou overených svetových zásob ropy.

Odborníci upozorňujú na nedostatočnú infraštruktúru a na stále prebiehajúce konflikty v regióne, ktoré môžu predstavovať problémy. To si uvedomujú aj v Moskve.

„Európska únia bude raz nezávislá od ruskej ropy, je to len otázka času. Dôjde k preorientovaniu. Blízky východ, ktorý aktívne dodáva komodity do juhovýchodnej Ázie, ich bude viac dovážať do Európy a naopak, Rusko sa zas bude viac sústrediť na ázijský trh,“ povedal Sergej Pikin, riaditeľ ruského fondu rozvoja energetiky.

Práve v Ázií leží krajina, ktorá výrazne ovplyvňuje ceny na trhoch a aj v energetike. Je ňou Čína.

Čína môže spôsobiť ďalšiu krízu

„Ruská agresia na Ukrajine nie je jediná celosvetová kríza, ktorá sa objavila. Pretože tu máme spomaľovanie Číny, ktorá svojou politikou nulového covidu zabrzdila ekonomiku. Jej ekonomické problémy môžu spôsobiť obrovskú krízu, ktorá sa môže premietla do cien surovín, a to zásadným spôsobom,“ dodal Svoboda.

Odborník dodáva, že ceny ropy sú jednou z najhoršie predpovedateľných vecí na trhoch a že nad budúcnosťou ropy visí otáznik. Do popredia sa totiž postupne, aj v súvislosti s ropnými krízami a konfliktami, dostávajú zelené technológie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál