Na hlavný obsah

Aký bude osud ukrajinských vojakov evakuovaných z Azovstaľu?

Kyjev sa pripravuje na dlhú vojnu.

Aký bude osud ukrajinských vojakov evakuovaných z Azovstaľu?
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko stupňuje raketové útoky a kompenzuje si tak neúspechy na bojisku, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Panuje neistota pokiaľ ide o ukrajinských vojakov, ktorých z Azovstaľu odviezli do bývalej trestaneckej kolónie v Olenivke v Doneckej oblasti, kde by sa mali podrobiť vyšetrovaniu.

Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová vyhlásila, že tam Rusko zadržiava asi aj 3 000 civilistov z Mariupola. Po páde tohto prístavného mesta sa Rusku uvoľnia vojenské sily. Podľa Kyjeva sa pripravuje na dlhú vojnu.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová.

Evakuácia z oceliarní podľa Kyjeva pokračuje. Civilisti by mali byť v bývalej trestaneckej kolónii číslo 52.

Sedem autobusov s neznámym počtom ukrajinských vojakov evakuovaných v druhej fáze z mariupolskej oceliarne Azovstaľ by malo smerovať do podobného zariadenia s číslom 120, taktiež neďaleko spomínanej Olenivky.

Vojenský expert Serhij Grabskyi v ukrajinskom rádiu NV hovorí, že evakuácia sa skončí, až keď Ukrajina uvidí svojich chlapcov doma. Rusko podľa neho však pochopilo, že nemá zmysel Azovstaľ ostreľovať. Je to mrhanie zdrojmi, aj preto pristúpilo na dohodu.

Zmeny v taktike?

Okolo osudu evakuovaných vojakov panuje neistota. Komentátori ukrajinských médií upokojujú situáciu. Pripomínajú, že keď ruskí vojnoví zločinci, ako napríklad muž menom Strelkov, hromžia na to, ako prebieha evakuácia, mohlo by to znamenať, že je pre Ukrajinu výhodnou.

Bývalý ruský plukovník Michail Chodarionok na Prvom kanále ruskej štátnej televízie nezvyčajne pripomenul, že Ukrajina má k dispozícii milión vojakov v zálohe.

Ak ich s pomocou západu vyzbroja, Rusko to musí brať vážne a myslieť na to pri ďalšom postupe, lebo je to realita blízkej budúcnosti. Situácia sa z nášho pohľadu môže zhoršovať, vyhlásil a dodal, že vojny sa vyhrávajú nie počtami, ale výcvikom a morálkou.

Podľa ukrajinského generálneho štábu ruské vojská pokračujú v paľbe po dĺžke línie kontaktu v Donecku na východe Ukrajiny. Na ostatných frontoch zameriavajú svoje úsilie na udržanie dosiahnutých pozícií, prieskum a zabezpečenie zásob.

Zlepšia sa ich pozície po uvoľnení síl z Mariupola? Vojenský expert Lukáš Visingr zásadnú zmenu neočakáva.

„Problémy, ktoré Rusko trápia – problémy s velením, s morálkou, s logistikou – to sú problémy systémového charakteru. Takže pokiaľ im tam z Mariupolu na fronte nepribudne niekoľko práporov, tak si nemyslím, že by to situáciu mohlo zásadne zmeniť,“ vysvetlil Visingr.

V Chersonskej a Záporožskej oblasti si ruské sily pripravujú obranné pozície. Podľa Ukrajiny je práve toto znamenie, že vojna sa v krátkom čase neskončí. Na podporu ukrajinským vojakom môžu deti posielať na front svoje kresby a listy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál