Na hlavný obsah

Americkí zákonodarcovia schválili balík pomoci Ukrajine v hodnote 40 miliárd dolárov

Očakáva sa, že balík schváli aj Senát.

Americkí zákonodarcovia schválili balík pomoci Ukrajine v hodnote 40 miliárd dolárov
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americkí zákonodarcovia v utorok (10. 5.) odobrili balík pomoci Ukrajine v hodnote 40 miliárd dolárov, informovala agentúra AFP.

Snemovňa reprezentantov prijala balík humanitárnej a ekonomickej pomoci v pomere hlasov 368 ku 57. Očakáva sa, že balík schváli aj Senát, a to koncom tohto alebo v priebehu budúceho týždňa.

Snemovňa balík navýšila

Prijatie balíka Snemovňou prišlo po upozornení zo strany amerického prezidenta Joea Bidena, že finančná pomoc Kyjevu určená na odrazenie ruskej vojenskej invázie sa pravdepodobne v priebehu niekoľkých dní minie, pripomína AFP. Všetky nesúhlasné hlasy pochádzali z radov republikánov.

„S týmto balíkom pomoci Amerika vysiela svetu zvučný odkaz o našom neochvejnom odhodlaní stáť pri odvážnom ľude Ukrajiny, kým nezvíťazíme,“ povedala pred hlasovaním predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.

Prezident Joe Biden pred dvoma týždňami požiadal Kongres o schválenie dodatočných 33 miliárd dolárov na pomoc Ukrajine. Zákonodarcovia sa však rozhodli balík navýšiť, pripomína agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet