Na hlavný obsah

Arménska opozícia chce blokovať centrum Jerevanu, žiada demisiu premiéra

V centre zasahuje aj polícia.

Arménska opozícia chce blokovať centrum Jerevanu, žiada demisiu premiéra
Arménsky premiér Nikol Pašinjan. Foto: TASR/AP

Arménska opozícia sa v pondelok (2. 5.) ráno pokúsila zablokovať hlavné ulice v centre Jerevanu. Domáha sa tak odstúpenia premiéra Nikolu Pašinjana. Proti opozičným aktivistom zasiahli špeciálne policajné jednotky, ktorým sa podarilo časť centra uvoľniť pre dopravu, uviedla agentúra TASS.

Opozícia ešte v nedeľu (1. 5.) podľa agentúry Interfax ohlásila nepretržité protesty v centre Jerevanu. Na Námestí Francúzska v centre arménskej metropoly začali demonštranti zriaďovať stanové mestečko napriek potýčkam s políciou a postavili barikády zo smetných košov a lavičiek.

https://twitter.com/CyberRealms1/status/1521033245365870593

Demonštranti tiež prerušili automobilovú dopravu po námestí, kde sa spájajú štyri hlavné jerevanské triedy.

Občianska neposlušnosť

„Zostaneme tu do konca, neodchádzame domov. Od tejto chvíle toto námestie a moc patrí ľudu. Staviame stany,“ vyhlásil na opozičnej demonštrácii podpredseda parlamentu Išchan Sagateljan. Sľúbil tiež rozsiahle akcie občianskej neposlušnosti.

„Do centra Jerevanu nesmie vojsť žiadne auto. Vyhlasujeme tiež štrajky,“ oznámil. Vyzval policajtov, aby postupovali iba v súlade so zákonom a neplnili nezákonné rozkazy.

Ešte v sobotu (30. 4.) opozícia ohlásila, že sa zjednotila okolo požiadavky demisie predsedu vlády, ktorému vyčíta jednostranné ústupky Azerbajdžanu. Súčasne sľubuje prehĺbiť vzťahy s Ruskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet