Na hlavný obsah

August Strindberg bol jedným z najvýznamnejších švédskych autorov. Kritizoval spoločnosť aj manželstvo

Napriek tomu sa sám trikrát oženil.

August Strindberg bol jedným z najvýznamnejších švédskych autorov. Kritizoval spoločnosť aj manželstvo
Na snímke švédsky spisovateľ August Strindberg. Foto: wikimedia commons

Johan August Strindberg bol švédsky dramatik, spisovateľ a maliar. Vo všeobecnosti ho považujú za jedného z najvýznamnejších švédskych autorov vôbec a za otca moderného divadla. Zomrel pred 110 rokmi.

Narodil sa 22. januára 1942 v Štokholme. Jeho otec Carl Oskar Strindberg bol skrachovaný aristokrat, ktorý pracoval ako kupec a jeho matka bola bývalá čašníčka, píše životopisný portál britannica.com.

Detstvo poznačené citovou neistotou

Strindbergovo detstvo bolo poznačené citovou neistotou, chudobou, náboženským fanatizmom jeho starej mamy a zanedbávaním. Uviedol to vo svojej autobiografickej knihe Syn slúžky z roku 1886.

Študoval medicínu na univerzite v Uppsale, nikdy však nezískal titul. Aby si zarobil na živobytie, pracoval ako novinár na voľnej nohe v Štokholme, ako aj v iných zamestnaniach, o ktoré takmer vždy prišiel.

Medzitým sa snažil dokončiť svoju prvú významnú divadelnú hru – historickú drámu Majster Olaf. Touto hrou sa Strindberg zaradil medzi veľkých švédskych spisovateľov. V historickej postave Olafa vytvoril typ idealistu, ktorý má veľké ciele i odvahu.

„Milujem ju a aj ona ma miluje a nenávidíme sa navzájom divokou nenávisťou, ktorá vzišla z lásky.“

August Strindberg

Má snahu a schopnosť stať sa vodcom más, ale sám sa nechá ovládať silnejšími individualitami, a tak sa stáva ich nástrojom. Jeho smelosť nie je založená na sile a veľkosti, a preto svojou odvahou preráža cestu len iným, sám však hynie. Hra vznikla v roku 1872.

Komplikovaný vzťah so ženami

V roku 1874 sa stal knihovníkom v Kráľovskej knižnici a v roku 1875 sa zoznámil so Siri von Essen, ktorá vtedy žila v nešťastnom manželstve. O dva roky neskôr sa vzali.

Ich intenzívny, ale v konečnom dôsledku katastrofálny vzťah sa skončil rozvodom v roku 1891. Strindberg vtedy stratil starostlivosť o ich štyri deti.

Manželstvo však podnietilo jeho písanie a v roku 1879 vydal svoj prvý román Červená izba, satirické rozprávanie o zneužívaní a podvodoch v štokholmskej spoločnosti. Vo švédskej beletrii to bolo niečo nové a kniha priniesla autorovi medzinárodný úspech.

Po Červenej izbe nasledovali historické hry Tajomstvo cechu (1880) a Manželstvo pána Bengta a rozprávková hra Púť Petra Šťastlivca.

Aj štyri zväzky historických rozprávok, vydaných pod názvom Švédske osudy a príbehy sú pod svojím historickým povrchom značne polemické a kritizujú švédsku spoločnosť.

Niekoľko rokov cestoval po Európe

V rokoch 1883 až 1889 cestoval po Európe. Žil v Paríži, Bavorsku, Dánsku či Švajčiarsku. Počas tohto obdobia napísal mnoho diel, predovšetkým dva zväzky noviel pod názvom Manželstvo.

Spoločnou témou diel je autorov pohľad na ženu ako na prapríčinu všetkých diabolských ľstí, podvodov, ako na dravca, ktorý sa v manželstve všemožne usiluje o zničenie druhého partnera.

Hra Otec je považovaná za vrcholné Strindbergovo dramatické dielo. Analyzuje v ňom manželský zväzok a tvrdí, že roznecuje nenávisť a napomáha duševnému rozkladu slabšieho partnera. Jeho nešťastné detstvo a komplikovaná povaha viedli k negatívnemu vzťahu k ženám.

„Snívam, teda som.“

August Strindberg

Jeho ďalšou ženou sa stala  rakúska herečka Frida Uhl. Toto manželstvo však vydržalo iba necelý rok. V roku 1901 sa oženil tretíkrát s Harriot Boss.

Strindberg trpel rôznymi psychózami a utkvelými predstavami. Uchýlil k okultizmu a okrem maľby a fotografie sa aktívne venoval aj alchýmii.

August Strindberg zomrel 14. mája 1912 na rakovinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet