Na hlavný obsah

Balík pomoci rodinám s deťmi posunuli poslanci do druhého čítania bez SaS

K dani z ropy zvolávajú mimoriadnu koaličnú radu.

Balík pomoci rodinám s deťmi posunuli poslanci do druhého čítania bez SaS
Schôdza parlamentu. Foto: TASR

Protiinflačný balík, v rámci ktorého navrhuje koalícia zvýšiť daňový bonus a prídavky na deti, posunul parlament na ďalšie schvaľovanie. SaS je naďalej proti, problém má najmä s financovaním celého balíka. Podľa strany ochudobní samosprávy o stovky miliónov eur.

V koalícii sa však naďalej zápasí aj o podobu dane z ropy. Liberáli chcú výnosy z nej použiť na zníženie cien palív. Koalícia má o téme mimoriadne rokovať v nasledujúcich hodinách. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Ešte v pondelok (23. 5.) chceli liberáli použiť výnos dane z ropy na zníženie DPH na palivá. Keďže sa minister financií Igor Matovič (OĽANO) odvolal na európske pravidlá, ktoré to neumožňujú, SaS prišla s novým návrhom. Použiť celý výnos na zníženie spotrebných daní na benzín a naftu.

„Pripravili sme pre pána ministra návrh, ktorý nie je v žiadnej kolízii s právom EÚ. Znižujeme sadzby spotrebnej dane tak, aby boli nad minimálnou sadzbou stanovenou EÚ,“ vysvetlil poslanec Marián Viskupič (SaS).

Mimoriadna koaličná rada

Poslanec priznáva, že cena nafty by klesla len o niekoľko centov, pri benzíne by bol rozdiel oproti súčasnosti výraznejší. Matovič nápad SaS zo stola nateraz nezmietol. Naopak, OĽANO chce mimoriadnu koaličnú radu.

„Dnes k tomu zvoláme koaličnú radu, kde si musíme sadnúť a povedať, kde by tie peniaze alebo daň mali ísť,“ povedal predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

Matovič v pondelok liberálom ponúkol, že z vyzbieraných peňazí z dane z ropy môže štát zaplatiť vyššie platy pre vybrané skupiny. „Použime výnos z ropy na vyššie platy sestier, lekárov a učiteľov,“ navrhol šéf rezortu financií.

SaS však tvrdí, že financovať vyššie platy učiteľov cez dočasnú daň, ktorá má skončiť v roku 2024 a nikto nevie garantovať, aký vysoký bude jej výnos, nie je systémové ani efektívne riešenie.

„Sú to v úvodzovkách akoby nejaké vojnové výnosy. Toto asi nie je správny spôsob, kde hľadať peniaze pre učiteľov a zdravotníkov,“ reaguje Viskupič.

Protiinflačný balíček bez SaS

Úvodné hlasovanie o dani z ropy tak koalícia presúva na stredu (25. 5.). Parlament naopak posunul do druhého čítania protiinflačný balík, teda zvýšenie daňového bonusu či rodinných prídavkov.

Poslanecký klub SaS zahlasoval proti posunutiu tohto návrhu do druhého čítania. Naopak, za boli poslanci zo Sme rodina, z OĽANO a zo Za ľudí. K súhlasnému stanovisku sa pridali aj odídenci z OĽANO – Romana Tabák, Martin Čepček, Katarína Hatráková a Ján Krošlák – kotlebovci, ale aj odídenci z ĽSNS okolo Štefana Kuffu.

Opozícia ho odmieta, keďže financovať ho majú čiastočne samosprávy. Smer-SD preto navrhuje hľadať peniaze inde, konkrétne u bánk. „Len na bankovom odvode je to dohromady 450 miliónov eur, čo je skoro polovička z celého balíka, ktorý ponúka vláda,“ uviedol predseda Smeru Robert Fico.

Definitívne hlasovanie o protiinflačnom balíku sa očakáva v utorok (24. 5.) podvečer – najneskôr v stredu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál