Na hlavný obsah

Berlín zakázal počas 8. a 9. mája vešať ruské a ukrajinské vlajky na pietnych miestach

Policajti chcú predísť roztržkám.

Berlín zakázal počas 8. a 9. mája vešať ruské a ukrajinské vlajky na pietnych miestach
Na snímke zľava ukrajinská a ruská vlajka. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Berlínska polícia z obáv o vyhrotenie spomienkových akcií k 77. výročiu konca druhej svetovej vojny v Európe zakázala na 15 pietnych miestach v nemeckej metropole vešanie ruských a ukrajinských vlajok, zakázané sú tiež svätojurské stuhy alebo schvaľovanie ruskej invázie na Ukrajinu. Obmedzenie platí pre 8. a 9. mája.

„Sledujeme tým dva ciele. Chceme zaistiť dôstojné piety na pätnástich pamätných miestach,“ povedala berlínska policajná prezidentka Barbara Slowiková. Za druhý cieľ označila snahu zabrániť akejkoľvek podpore, schvaľovaniu či oslave ruskej invázie na Ukrajinu.

Obmedzenia sa týkajú napríklad sovietskeho vojnového pamätníka v centrálnom berlínskom parku Tiergarten neďaleko sídla parlamentu a kancelárstva či sovietskych pamätníkov vo štvrti Treptow alebo pankowskom parku Schönholzer Heide.

Popri ruských a ukrajinských vlajkách či ruskej vojnovej symbolike vrátane písmena Z tam bude po oba dni zakážu nosenie uniforiem, prehrávanie vojenských a pochodových piesní či nosenie svätojurských stúh.

Svätojurská stuha sa prvýkrát objavila ako súčasť vyznamenania Rádu svätého Juraja, ktorý v 18. storočí zaviedla ruská cárovná Katarína Veľká. Stuhy v posledných rokoch veľmi využíva ruský režim a tiež proruskí separatisti na východe Ukrajiny.

Na 8. a 9. mája je v Berlíne nahlásených asi 50 demonštrácií a manifestácií. Úrady sa v čase ruskej invázie na Ukrajinu obávajú možného stretu proruských skupín s odporcami Ruska. Na bezpečnosť preto bude v uliciach dohliadať zhruba 1 800 policajtov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet