Na hlavný obsah

Bez menoviek na rovnošate či nové právomoci policajtov. To určuje novela o Policajnom zbore

Zavádza aj štruktúru polície.

Bez menoviek na rovnošate či nové právomoci policajtov. To určuje novela o Policajnom zbore
Ilustračné foto - pripínanie menovky na policajnú rovnošatu. Foto: TASR

Zavedenie základnej štruktúry Policajného zboru (PZ), zrušenie menoviek na rovnošatách či nové právomoci policajtov. To prináša novela zákona o Policajnom zbore, ktorú v utorok (10. 5.) schválil parlament.

Základnú štruktúru zboru budú tvoriť Prezídium PZ, útvary s pôsobnosťou pre celé územie a útvary s miestnou pôsobnosťou. Podrobnejšie organizačné členenie zboru zákon ponecháva v kompetencii ministra vnútra a policajného prezidenta.

„Takáto voľne nastavená podrobnejšia organizácia súvisí aj s pripravovanými organizačným zmenami v PZ,“ upozornil rezort vnútra. Osobitne sa zakotvuje postavenie a základné úlohy Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ.

Zmena pre osočovanie či vyhrážanie sa

Zákonom sa tiež zruší povinnosť nosenia menovky na rovnošate policajtov. „V mnohých prípadoch pri výkone služobných zákrokov dochádza k osočovaniu, vyhrážaniu sa zakročujúcim policajtom a ich rodinným príslušníkom. Ale aj k zaznamenávaniu si osobných údajov policajtov,“ zdôvodnil predkladateľ.

Z dôvodu zaisťovania bezpečnosti určených osôb a objektov sa zavedie oprávnenie zakázať činnosť bezpilotných lietadiel nad určeným objektom do výšky 120 metrov. Oprávnenie uzatvoriť verejne prístupné miesta bude aj pri hromadnom porušení verejného poriadku.

Do zákona pribudne, že PZ je úradom pre vyhľadávanie majetku. Doplní sa aj oprávnenie žiadať banky o informácie o ich klientoch.

Kontrola požitia alkoholu u svedkov

Policajt bude môcť požadovať vysvetlenie aj od osoby, ktorá môže prispieť k objasneniu skutočností dôležitých pre odhalenie trestného činu. Pri zaistení osoby bude po novom stačiť úradný záznam.

Policajti budú mať tiež právo vyžadovať od svedka vyšetrenie na zistenie požitia alkoholu orientačnou dychovou skúškou alebo inej návykovej látky, ak to bude treba.

„Dôvodom je najmä skutočnosť, že schopnosť osoby, s ktorou policajt vykonáva úkony súvisiace s objasňovaním protiprávneho konania. Napríklad výsluch, konfrontácia, rekonštrukcia, môže byť požitím alkoholických nápojov alebo iných návykových látok ovplyvnená,“ zdôvodnil rezort.

Putá sa po novom budú používať aj na spútanie osoby, ktorú na základe rozhodnutia lekára umiestnia v zdravotníckom zariadení a kladie aktívny odpor, napáda iné osoby alebo ohrozuje svoj život, zdravie, alebo poškodzuje majetok.

Používanie dronov

Novela zároveň upravuje napríklad aj niektoré podmienky používania takzvaných dronov. „Činnosť lietadla spôsobilého lietať bez pilota má zákaz do výšky 120 metrov nad úrovňou zeme nad pracoviskom, bydliskom alebo rezidenciou prezidenta SR, predsedu Národnej rady SR, predsedu vlády SR a predsedu Ústavného súdu SR,“ zdôrazňuje dokument.

Používanie dronov obmedzia aj nad objektom, v ktorom sa konajú pravidelné rokovania pléna Národnej rady SR, vlády SR alebo zasadnutia pléna Ústavného súdu SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko