Na hlavný obsah

Biden podpísal zákon, ktorý zefektívni dodávanie zbraní na Ukrajinu

Je založený na opatrení z čias druhej svetovej vojny.

Biden podpísal zákon, ktorý zefektívni dodávanie zbraní na Ukrajinu
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v pondelok (9. 5.) podpísal zákon, ktorý umožní urýchliť dodávky zbraní na Ukrajinu. Tento zákon je pritom založený na opatrení z čias druhej svetovej vojny. To pomohlo Spojeným štátom a ich spojencom poraziť nacistické Nemecko. Informovala o tom agentúra AFP.

Biden podpísal zákon, ktorým obnovil tzv. Zákon o pôžičke a prenájme (Lend-Lease Act) z čias druhej svetovej vojny. Uviedol, že Spojené štáty podporujú Ukrajincov bojujúcich za svoju vlasť a demokraciu v brutálnej vojne ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zákon o pôžičke a prenájme

Šéf Bieleho domu zároveň uviedol, že si uvedomuje, že Spojené štáty vynaložili na pomoc Ukrajine už niekoľko miliárd dolárov. „Cena za boj je vysoká, no ustupovanie agresii by bolo ešte drahšie,“ cituje Bidena denník The Washington Post.

Zákon o pôžičke a prenájme, ktorý zefektívni dodávanie zbraní na Ukrajinu, pomohol Európe ubrániť sa proti nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi.

Americký prezident pritom zdôraznil, že zákon podpisuje deň po tom, ako si Spojené štáty a krajiny západnej Európy pripomenuli porážku Hitlerovho Nemecka v roku 1945.

Návrh musí schváliť Kongres

Biden tiež pripomenul, že v pondelok 9. mája je tiež Deň Európy, keď sa oslavuje založenie Európskej únie v roku 1950, a teda aj vznik „ekonomickej mocnosti“ a „globálnej mierovej sily“. 

Od začiatku ruskej vojenskej invázie doručili Spojené štáty na Ukrajinu zbrane a muníciu v hodnote vyše 3,7 miliardy dolárov. Americký Kongres v marci tiež schválil federálny rozpočet, z ktorého pre Ukrajinu vyčlenili pomoc v hodnote 13,6 miliardy dolárov.

Jeho návrh teraz musí schváliť Kongres. Tamojší demokrati sa pritom podľa zdrojov amerických médií zhodli na balíku v hodnote dokonca takmer 40 miliárd dolárov, o ktorom možno budú hlasovať v utorok (10. 5.), napísala agentúra Reuters. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet