Na hlavný obsah

Biden: Spojenectvo USA a Južnej Kórey odstrašuje KĽDR

Obe krajiny chcú posilniť spoluprácu.

Biden: Spojenectvo USA a Južnej Kórey odstrašuje KĽDR
Juhokórejský prezident Jun Sok-jol (vľavo) víta amerického prezidenta Joea Bidena. Foto: TASR/AP

Spojené štáty a Južná Kórea sa zhodli na posilnení opatrení s cieľom efektívnejšie odstrašiť Severnú Kóreu a na rozšírení spolupráce na rade krokov, ktoré sa týkajú oblastí od bezpečnosti v kybernetickom priestore cez jadrovú energetiku až po regionálnu bezpečnosť a dodávateľské reťazce.

Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia po sobotnom (21. 5.) stretnutí nového juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola a jeho amerického náprotivka Joea Bidena v Soule.

Biden povedal, že 70-ročné spojenectvo medzi USA a Južnou Kóreou postavili na odmietaní zmien hraníc silou, na spolupráci pri odstrašovaní KĽDR a na udržiavaní slobody a otvorenosti indopacifického regiónu. Prezidenti zároveň vyjadrili pripravenosť rokovať s Pchjongjangom.

Jun zdôraznil, že ďalšími dôvodmi na rozvíjanie vzájomného spojenectva je transformácia obchodných a dodávateľských reťazcov. USA a Južná Kórea by podľa neho mali spolupracovať napríklad na výrobe batérií a polovodičov.

Ázijské turné

Biden začal svoju prvú návštevu Ázie vo funkcii amerického prezidenta vo štvrtok (19. 5.), keď sa po prílete do Južnej Kórey vydal do výrobného centra polovodičov Samsung Electronics a prvýkrát sa stretol s Junom. Ten sa ujal vedenia krajiny 10. mája a sľúbil, že s Washingtonom prehĺbi vzťahy.

Agentúra AP k tomu poznamenala, že obe strany hľadajú cestu, ako najlepšie preveriť jadrovú hrozbu zo strany komunistickej Severnej Kórey, a to v čase, keď je malá nádej na skutočné diplomatické rokovania o tejto záležitosti.

Pre ohrozenie zo strany Severnej Kórey chcú Washington a Soul rozšíriť rozsah spoločných manévrov. Prezidenti sa podľa spoločného vyhlásenia zhodli na začatí príslušných rozhovorov. To isté platí aj pre výcvik a ďalšie vzdelávanie vojakov.

Biden Juna ubezpečil, že USA sú naďalej odhodlané v prípade potreby na obranu Južnej Kórey „v plnom rozsahu“ amerických vojenských kapacít. Vrátane jadrových aj konvenčných zbraní a raketových obranných systémov. V Južnej Kórei slúži zhruba 28 000 amerických vojakov, uviedla agentúra DPA.

Denuklearizácia KĽDR

Biden tiež povedal, že obe krajiny sú pripravené usilovať sa o úplnú denuklearizáciu Severnej Kórey. Juhokórejský prezident upozornil, že Pchjongjang posilňuje svoje jadrové schopnosti.

So svojím americkým náprotivkom hovoril tiež o možnom vyslaní bojových lietadiel a bombardérov do Južnej Kórey. Podľa spoločného vyhlásenia sa prezidenti zhodli aj na rozšírení spolupráce pri odrážaní kybernetických hrozieb z KĽDR.

Prezidenti tiež zdôraznili, že cesta k dialógu s KĽDR zostáva otvorená. Biden poznamenal, že na prípadné stretnutie so severokórejským vodcom Kim Čong-unom pristúpi len v prípade, že to bude Kim myslieť úprimne.

Biden svojmu juhokórejskému náprotivku povedal, že vzájomné spojenectvo stojí na „zdieľanej obeti“ a postavia ho na novej úrovni, keďže dôraz na národnú bezpečnosť zosilňuje dodatočným zameraním na obchod a technológie.

Ďalšie oblasti spolupráce

Podľa vyhlásenia Bieleho domu obaja lídri potvrdili, že chcú rozšíriť svoju pozornosť aj mimo Kórejského polostrova, aby sa vyrovnali s globálnymi problémami vrátane ohrozenia medzinárodného poriadku založeného na pravidlách, ako je teraz ruská invázia na Ukrajine.

Okrem iného zdieľali znepokojenie nad rýchlym šírením covidu v Severnej Kórei a vyjadrili podporu spolupráci s medzinárodným spoločenstvom pri poskytovaní pomoci.

Biden v sobotu povedal, že USA Severnej Kórei ponúkli vakcíny proti covidu, ale odpoveď nedostali. „Ponúkli sme vakcíny nielen Severnej Kórei, ale aj Číne a sme pripravení to urobiť okamžite,“ ubezpečil Biden.

Po trojdňovej návšteve Soulu odcestuje americký prezident do Japonska, kde cestu po Ázii 24. mája zakončí na samite skupiny Quad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet