Na hlavný obsah

Bieloruská polícia zadržala ďalšieho novinára

Väznia už 27 žurnalistov.

Bieloruská polícia zadržala ďalšieho novinára
Na archívnej snímke vlajka Bieloruska na budove úradu v Minsku. Foto: TASR/AP

Bieloruská polícia zadržala novinára Alesa Ljubjančuka pre podozrenie zo spáchania bližšie nespresneného trestného činu. Ljubjančuk je vo vyšetrovacej väzbe. Oznámilo to v piatok (27. 5.) bieloruské združenie novinárov, podľa ktorého úrady majú desať dní na to, aby uviedli, z čoho je žurnalista podozrivý.

Ljubjančuk naposledy pracoval pre televíziu Belsat, ktorá vysiela z Poľska pre Bielorusov a ktorú bieloruské úrady vyhlásili za extrémistickú. Ljubjančuka vlani na jeseň zadržali policajti dvakrát. Bol potrestaný 12 dňami väzenia a pokutou, respektíve 15 dňami väzenia po tom, čo ho obvinili z priestupku neuposlúchnutia pokynu úradnej osoby.

Obvineniu čelil tiež z porušenia predpisov o médiách, resp. neuposlúchnutia pokynu policajta, pripomenul server Mediazona.

Samotná televízia Belsat uviedla, že Ljubjančuk sa v poslednom čase zaoberal cestovným ruchom a obnovou historického a kultúrneho dedičstva.

V súčasnosti je v Bielorusku za mrežami podľa novinárskeho združenia 27 žurnalistov.

Opozičný denník Naša Niva pripomenul, že v 30. rokoch minulého storočia, za vrcholiacich čistiek sovietskeho diktátora Josifa Stalina, vozidlá prevážajúce zatknutých jazdili pre utajenie v noci, zatiaľ čo teraz polícia demonštratívne vyráža dvere pri zatýkaných nadránom. Obe obdobia – sovietsky rok veľkého teroru 1937 a bieloruská súčasnosť – majú podľa neho veľa spoločného, vrátane mučenia podozrivých.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport