Na hlavný obsah

Bielorusko vyslalo k hranici s Ukrajinou špeciálne jednotky

Reaguje vraj na zvýšený počet ukrajinských vojakov.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Bielorusko nasadilo v južnej časti krajiny jednotky špeciálnych síl, uviedol v utorok (10. 5.) podľa ruskej agentúry TASS náčelník generálneho štábu bieloruskej armády Viktar Hulevič.

Podľa Huleviča je to reakcia na to, že Ukrajina pri hraniciach s Bieloruskom údajne zhromaždila až 20 000 vojakov.

Cez bieloruskú južnú hranicu v prvých dňoch ruskej invázie na Ukrajinu do napadnutej krajiny prúdili ruské vojská a v Kyjeve tak teraz panujú obavy, že by sa Minsk mohol rozhodnúť k ešte väčšej podpore Moskvy v súčasnej vojne.

„Musíme reagovať na zoskupenie až 20 000 vojakov, ktoré vytvorili v južnom smere ukrajinské ozbrojené sily,“ uviedol vo vyhlásení Hulevič.

Šéf generálneho štábu okrem toho uviedol, že bezpečnostné hrozby pre Bielorusko predstavuje tiež zvyšujúca sa vojenská prítomnosť Spojených štátov a ich spojencov pri bieloruských hraniciach.

Hulevič vyhlásil, že „zoskupenie“ vojakov USA a ich spojencov sa za posledný polrok viac ako zdvojnásobilo.

Nebezpečenstvo pre Bielorusko podľa neho predstavuje okrem iného aj nárast „leteckého zoskupenia“ v Poľsku a pobaltských krajinách. Vyslaním ďalších vojakov a armádnej techniky do krajín v strednej a východnej Európe reagovalo NATO práve na ruskú agresiu na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet