Na hlavný obsah

Bielorusko zavádza trest smrti za pokus o teroristický čin

Definícia tohto činu je veľmi obšírna.

vlajka Bieloruska
Ilustračná snímka.Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko podpísal zákon, podľa ktorého teraz hrozí za pokus o spáchanie teroristického činu trest smrti. Informovali o tom v stredu (18. 5.) ruské tlačové agentúry.

Režim pritom terorizmus vykladá široko, poznamenal bieloruský nezávislý server Naša Niva. Podľa agentúry AFP ide o obvinenie, ktorému čelí rad opozičných aktivistov.

„Bieloruský prezident Alexander Lukašenko podpísal zákon, ktorý stanovuje možnosť trestu smrti za pokus o teroristický čin,“ uviedla agentúra Ria Novosti.

Bielorusko je jedinou krajinou v Európe, kde trest smrti nezrušili. V súčasnosti tam hrozí poprava za spáchanie teroristických činov, pri ktorých niekto zomrie, za brutálne alebo mnohonásobné vraždy, uviedla už skôr agentúra Reuters.

Podľa webu Naša Niva sa doteraz nedal uložiť trest smrti za prípravu k trestnému činu a pokus oň. Krajina každoročne vykoná niekoľko popráv zastrelením.

Novelu Trestného zákonníka už skôr schválili obe komory bieloruského parlamentu. Prezidenta zákon teraz posvätil svojím podpisom. Príslušný dokument zverejnili na národnom právnom internetovom portáli, zákon nadobúda účinnosť 10 dní po svojom oficiálnom zverejnení, píše TASS.

Obavy opozície

Reuters predtým uviedol, že Bielorusko začalo riešiť zmenu zákona po tom, ako sa niektorí aktivisti pokúsili sabotovať časť železničnej siete, aby z bieloruského územia sťažili Rusku nasadenie vojsk pri jeho invázii na Ukrajinu. Bieloruská polícia niektorých sabotérov obvinila z terorizmu.

Agentúra AFP v stredu upozornila, že od rozsiahleho protestného hnutia v roku 2020 proti znovuzvoleniu autoritárskeho vodcu Lukašenka úrady mnohých odporcov režimu obvinili a zatkli za pokus o teroristický čin alebo jeho prípravu.

Vlani podľa nej bieloruská prokuratúra oznámila vyšetrovanie v súvislosti s „prípravou organizovaného teroristického činu“ bieloruskej opozičnej líderky a kandidátky na prezidentský úrad v minulých bieloruských voľbách Sviatlany Cichanovskej, ktorá žije v exile.

Stíhaní sú aj ďalší zástupcovia opozície. Viacerých opozičných predstaviteľov súdy poslali na dlhé roky do väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet