Na hlavný obsah

Borrell: Nerozumiem ľudom, ktorí kritizujú dodávky zbraní na Ukrajinu

Právo veta pri 27 členoch je podľa neho náročné.

Borrell: Nerozumiem ľudom, ktorí kritizujú dodávky zbraní na Ukrajinu
Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Šéf zahraničnej politiky Európskej únie (EÚ) Josep Borrell vehementne obhajoval dodávky zbraní na Ruskom napadnutú Ukrajinu. Pre stredajšie (11. 5.) vydanie nemeckého denníka Frankfurter Allgemeinen Zeitung (FAZ) uviedol, že nerozumie ľuďom, ktorí v týchto dodávkach vidia predovšetkým predĺženie vojny. Informovala o tom agentúra DPA.

„Pýtam sa týchto ľudí: To, ako sa táto vojna skončí, nehrá žiadnu rolu? Majú Ukrajinci padnúť na kolená, roztrhaní na kusy Rusmi? To je to, čo chcete?“ uviedol Borrell.

„Vojny končia rokovaním. K rokovaciemu stolu sa však musí prísť z pozície sily, a teraz ide o to, aby sa Ukrajinci do tejto pozície dostali,“ dodal.

Odmietol EÚ v pozícii sprostredkovateľa

Šéf európskej diplomacie zároveň vylúčil, že by EÚ mohla pri takýchto rokovaniach vystupovať v úlohe sprostredkovateľa. „Rusi to nebudú akceptovať, rovnako ako by sme my v úlohe sprostredkovateľa neakceptovali Rusko,“ podotkol.

„Turecko tu odvádza celkom dobrú robotu. Má dobré vzťahy na oboch stranách. Najlepšou by bola samozrejme Organizácia Spojených národov,“ uviedol 75-ročný Borrell.      

Zároveň kritizoval, že EÚ je v mnohých rozhodnutiach odkázaná na jednomyseľnosť členských štátov, cituje DPA. „Právo veta fungovalo so šiestimi členmi, ale nie dnes s 27 a nie zajtra s možno 33 krajinami. Je to vždy len ťažšie,“ upozornil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet