Na hlavný obsah

Británia v najbližších 30 dňoch neočakáva rýchly postup Rusov na Ukrajine

Rusko sa sústredí na východ a juh Ukrajiny.

Británia v najbližších 30 dňoch neočakáva rýchly postup Rusov na Ukrajine
Príslušníci ukrajinskej Národnej gardy zaujímajú pozície počas prieskumnej misie v dedine na predmestí Charkova. Foto: TASR/AP

Podľa britského vojenského spravodajstva je nepravdepodobné, že by Rusko v najbližších 30 dňoch výrazne urýchlilo svoj postup na Ukrajine. Uviedlo to v nedeľu (15. 5.) britské ministerstvo obrany vo svojom každodennom hodnotení vývoja vojny.

„Za súčasných podmienok nie je pravdepodobné, že by Rusko dramaticky urýchlilo svoj postup počas najbližších 30 dní,“ konštatujú britskí vojenskí spravodajcovia. Ruská ofenzíva na Donbase podľa nich stratila na sile a výrazne mešká za plánom.

Rusko prišlo o tretinu pozemných síl

Okrem toho Rusko doteraz pravdepodobne prišlo o tretinu pozemných vojenských síl, ktoré do ofenzívy zapojilo vo februári. V poslednom mesiaci sa ruskej armáde nepodarilo dosiahnuť výrazné územné zisky.

Rusko sa po takmer troch mesiacoch vojny sústredí na ovládnutie územia na východe a juhu Ukrajiny. V nedeľu ráno však hlásili útok zo západnej časti krajiny.

Podľa gubernátora Ľvovskej oblasti Maxima Kozyckého raketové ostreľovanie zasiahlo miestnu vojenskú infraštruktúru. Zatiaľ podľa neho nie sú informácie o prípadných mŕtvych alebo zranených a o rozsahu škôd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet