Na hlavný obsah

Britská vláda chce nelegálnych migrantov posielať do Rwandy

Tento rok sa do krajiny nelegálne dostalo viac ako 6 000 ľudí.

Britská vláda varuje nelegálnych migrantov, že ich bude posielať jednosmerne do Rwandy. Pašerákom zase hrozí doživotné väzenie. Zdá sa však, že ich to neodrádza.

Počas dvoch dní dorazilo k britským brehom vyše 350 ľudí. Podľa pozorovateľov za to môže priaznivejšie počasie na mori. Očakávajú, že počas leta pokusov o nelegálnu migráciu pribudne.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Hoci britská vláda tvrdila, že po brexite lepšie ochráni hranice, paradoxne sa nelegálna migrácia niekoľkonásobne zvýšila.

Iba počas tohto roka sa do krajiny nelegálnou cestou dostalo viac ako 6 000 ľudí. Vláda sa preto rozhodla konať.

„Ponúkame oficiálne a bezpečné cesty, ako požiadať o azyl. S organizovanými zločineckými skupinami však nebudeme mať zľutovanie. Všetci tí, ktorí prišli na územie Spojeného kráľovstva od 1. januára nelegálne, budú transportovaní do Rwandy,“ vyhlásil britský premiér Boris Johnson.

Plán kritizuje opozícia aj odborníci

Ľudia požiadajú o azyl tamojšie úrady. Ak ho získajú, môžu sa tam usídliť, začať pracovať a navštevovať školy. Rwanda však patrí medzi najhustejšie osídlené štáty Afriky.

Aj z tohto dôvodu tam pred necelými 30 rokmi vypukla genocída, pri ktorej prišlo o život viac ako 800 000 ľudí.

„Obávam sa, že časom vzniknú konflikty. Krajina síce dostane peniaze, ale zároveň aj tisíce utečencov, o ktorých sa niekto musí postarať. Pôvodní obyvatelia sa potom budú pýtať, kto pomôže im. Financie dostaneme na 5 rokov, ale čo potom?“ Pýta sa Frank Habineza z Demokratickej strany zelených.

Vládny plán kritizuje opozícia, odborníci aj vysoký komisár OSN pre utečencov. Tvrdia, že ľudia v Rwande neostanú. Britská vláda na ich presun iba minie stovky miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet