Na hlavný obsah

Budaj predstavil reformu nakladania so stavebným odpadom

Netýka sa drobného stavebného odpadu.

Budaj predstavil reformu nakladania so stavebným odpadom
Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽANO) počas tlačovej konferencie k novele zákona o odpadoch. Foto: TASR

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) vo štvrtok (5. 5.) predstavil novelu zákona o odpadoch. „Stavebný odpad chceme považovať za druhotnú surovinu a chceme ho recyklovať,“ vyhlásil.

Po novom je povinné ohlásiť začiatok aj koniec búracích prác. Z toho sa urobí zápisnica, z ktorej bude zrejmé, aký bol objem stavebného odpadu a koľko by sa malo recyklovať.

„Zo zákona vyplýva, že sa má recyklovať 70 % stavebných materiálov,“ spresnil Budaj.

Reforma sa týka veľkých stavieb s pôdorysom väčším ako 300 štvorcových metrov a veľkých developerských firiem, rekonštrukcií ciest či chodníkov.

Naopak, netýka sa drobného stavebného odpadu, napríklad pri rekonštrukcii kúpeľne alebo kuchyne, pri výmene parkiet a podobne.

Stavebník bude musieť triedenie zabezpečiť priamo pri zdroji. „Je to najpraktickejšie, že rovno pri búracích prácach bude oddeľovať jednotlivé separované zložky,“ uviedol Budaj.

Reforma prináša finančné benefity

Reforma podľa Budaja so sebou prináša aj finančné výhody. Pri odvoze stavebného odpadu na skládku sa v súčasnosti platí 130 eur za tonu stavebného odpadu.

Táto suma sa pri recyklácii stavebného odpadu zníži na 40 eur za tonu. Pri demolácii bežného rodinného domu sa pritom vyprodukuje približne 14 ton odpadu.

„Sledovali sme dva ciele – zvýšenie recyklácie a znovupoužitie odpadu zo stavby,“ uzavrel Budaj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko