Na hlavný obsah

Bude otcovská dovolenka realitou? O dvoch týždňoch voľna pre čerstvých otcov rozhodne vláda

Zamestnávateľov nebude stáť nič.

Bude otcovská dovolenka realitou? O dvoch týždňoch voľna pre čerstvých otcov rozhodne vláda
Na snímke pár s kočíkom na prechádzke. Foto: RTVS

Dva týždne plateného voľna po narodení dieťaťa pre otcov, aj keď matka poberá súčasne materské alebo rodičovský príspevok. Taký je návrh novely Zákonníka práce, ktorú tento týždeň odobrili členovia Hospodárskej a sociálnej rady. Už tento týždeň o ňom bude rokovať vlády kabinet. Téme sa venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Nárok na takzvanú otcovskú dovolenku už majú otcovia vo väčšine krajín Európskej únie (EÚ). Cez smernicu ju schválil pred časom Európsky parlament. Štrnásťdňová otcovská dovolenka bude konečne realitou aj na Slovensku.

„S tým, že ju otec bude môcť vyčerpať v šiestich týždňoch po narodení dieťaťa,“ povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Otcovia budú mať záujem

Expert na sociálne a pracovné právo Jozef Mihál z SaS si myslí, že otcovia budú vzácny čas s bábätkom určite využívať. Pre zamestnávateľov by to nemal byť problém, hoci budú musieť pracovníka na 2 týždne uvoľniť.

„Dôležité pre zamestnávateľov je to, že to nebudú platiť oni v podobe nejakej náhrady mzdy. Otec bude mať nárok na otcovské materské zo sociálnej poisťovne,“ uviedol Mihál pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Pravidlá pri tejto sociálne dávke sú rovnaké ako pri matkách.

„Nárok na tzv. otcovskú dovolenku bude mať ten otecko, ktorý bude mať poistenie minimálne 270 dní pred podaním žiadosti,“ priblížila hovorkyňa rezortu práce a sociálnych vecí Eva Rovenská.

Chcú rozložiť povinnosti medzi rodičov

Cieľom je podpora rovnomernejšieho rozdelenia opatrovateľských povinností medzi ženami a mužmi. Ide tiež o vytvorenie puta medzi otcom a dieťaťom už v ranom veku detí, čo najskôr po narodení.

„Otcovia zistia, že majú dieťa, trošku sa zapoja do jeho výchovy už tie prvé týždne po pôrode. Tým pádom ho budú úplne inak vnímať ako keď ho vidia keď sa vrátia z práce,“ povedal Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti.

O návrhu sa od minulej jesene minister práce sporil s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO). Kým pôvodný návrh bol tri týždne, ten súčasný hovorí o dvoch týždňov platného voľna pre čerstvých otcov.

Ak prejde vládou a následne parlamentom, platiť by mal od augusta tohto roka, čo je posledný možný termín, ktorý nám určila smernica Európskeho parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál