Na hlavný obsah

Byť čestným sa neoplatí. Myslí si to takmer polovica mladých na Slovensku

Tretina detí nevidí na odpisovaní nič zlé.

Byť čestným sa neoplatí. Myslí si to takmer polovica mladých na Slovensku. Prieskum si dala vypracovať Nadácia Zastavme korupciu. Podvody pri testoch, alebo dochádzke nie sú ničím výnimočným už na stredných školách. Nadácia preto ponúka riaditeľom pomoc.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

S výhovorkami a podvádzaním bojuje aj odborná priemyselná škola v Púchove. Žiaci mali desiatky vymeškaných hodín.

„Na žiaka to vychádzalo okolo 60-70 hodín za polrok, takýmto spôsobom sme zistili, že je to už neúnosné,“ hovorí Mariana Jašeková učiteľka Spojenej školy Púchov.

„Počúvame, že nejde nám ranný spoj, nejde nám poobedný spoj, tak musím skôr odísť z vyučovania,“ vysvetľuje Lenka Jancíková, riaditeľka školy.

Tretina detí nevidí na odpisovaní nič zlé

Väčšina mladých ľudí si myslí, že byť čestný sa neoplatí. Viac ako 30 percent nevidí problém v podvádzaní pri písaní testu a netreba to podľa nich riešiť.

Ak si žiak myslí, že je normálne odpisovať v škole, je veľmi pravdepodobné, že sa bude rovnako zamýšľať v dospelosti a ukradne diplomovú prácu. Nadácia chce postoje mladých meniť cez projekt Férovka.

„Okrem finančnej podpory ponúkame mentorské zázemie. Metodika je postavená na tom, že keď budeme pracovať s malými neférovosťami, tak budeme zlepšovať ich morálny kompas a schopnosť jasne a vedome sa rozhodnúť, keď raz budú uprostred korupčnej dilemy,“ priblížila Zuzana Vasičák Očenášová, Nadácia Zastavme korupciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko