Na hlavný obsah

Česko nahradilo Rusko v Rade OSN pre ľudské práva

Rozhodlo o tom valné zhromaždenie.

Česko nahradilo Rusko v Rade OSN pre ľudské práva
Foto zo zhromaždenia členov Rady OSN pre ľudské práva. Foto: TASR/AP

Valné zhromaždenie (VZ) OSN v utorok (10. 5.) zvolilo Českú republiku do Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC). V nej nahradila Rusko, ktorému pozastavili členstvo pre jeho inváziu na Ukrajinu. Moskva následne opustila 47-člennú Radu. O zvolení Česka na uvoľnené miesto informovalo VZ OSN na twitteri.

Správu o zvolení ČR do UNHRC vzápätí privítal český minister zahraničia Jan Lipavský. Ten v príspevku na svojom twitterovom účte poďakoval členským štátom OSN za prejavenú dôveru. „Hneď vo štvrtok (12. 5.) nás čaká zasadnutie k porušovaniu ľudských práv v dôsledku ruskej agresie proti Ukrajine,“ doplnil šéf českej diplomacie.

Rusko bolo v čase svojho odstúpenia v druhom roku trojročného pôsobenia v UNHRC a Česko zaň dokončí tento termín do 31. decembra 2023. Za ČR hlasovalo 157 členov VZ OSN, 23 sa hlasovania zdržalo. Jej mandát sa začína ihneď.

Snahu o vylúčenie Ruska z UNHRC viedli Spojené štáty po tom, ako Moskva 24. februára začala inváziu na Ukrajinu. Valné zhromaždenie OSN 7. apríla schválilo prerušenie členstva Ruska v UNHRC pre správy, že ruskí vojaci na Ukrajine vraždia civilistov. Rusko sa následne vzdalo mandátu.

V roku 2011 z UNHRC vylúčili Líbyu. A to pre násilie voči protestujúcim, ktorého sa dopustili sily vtedajšieho vodcu krajiny Muammara Kaddáfího.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet