Na hlavný obsah

Česko podporí embargo na ruskú ropu, ak dostane odklad

Pripojilo sa tak k Slovensku.

Česko podporí embargo na ruskú ropu, ak dostane odklad
Český premiér Petr Fiala. Foto: ČTK/Kateřina Šulová

Česká republika podporí zákaz dovozu ruskej ropy do Európskej únie, ak bude mať odklad do doby, kým sa nezvýši kapacita ropovodov, ktorými sa môže ropa do Česka prepravovať. Povedal to český premiér Petr Fiala.

Česká vláda sa snaží dosiahnuť odklad o dva alebo tri roky. Až potom podporí šiesty európsky balík sankcií. „Na to, aby sa Európa zbavila energetickej závislosti od Ruska, potrebujeme solidaritu európskych krajín,“ povedal premiér.

„Podporujeme čo najtvrdšie sankcie proti Rusku, na našom postoji sa nič nezmenilo, ale od začiatku sme zastávali aj postoj, že sankcie nesmú poškodiť českých občanov viac ako Ruskú federáciu,“ povedal Fiala.

Podľa ministra priemyslu a obchodu Jozefa Síkelu by zabezpečenie dostatočných dodávok ropy od alternatívnych dodávateľov mimo ropovodu Družba trvalo približne 30 až 40 dní. Takéto obdobie by pokryli rezervy Správy štátnych hmotných rezerv, ktoré vydržia približne 94 dní.

Európska komisia (EK) okrem iného navrhuje úplný zákaz dovozu ruskej ropy do EÚ do konca tohto roka. Aby sankcie nadobudli platnosť, musia ich členské štáty schváliť jednomyseľne.

Slovensko je na tom podobne ako Česko. Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) krajina súhlasí so zákazom dovozu ruskej ropy do EÚ, ale žiada trojročné prechodné obdobie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet