Na hlavný obsah

Český senát označil dianie na Ukrajine za genocídu

Obdobné vyhlásenie schválili aj v Litve.

Český senát označil dianie na Ukrajine za genocídu
Na snímke predseda českého Senátu Miloš Vystrčil (vľavo), podpredseda Senátu Jiří Růžička (druhý sprava) a senátor Pavel Fischer (vpravo). Foto: ČTK/Vondrouš Roman

Senát českého parlamentu prijal v stredu (11. 5.) rezolúciu, ktorou uznáva zločiny páchané ruskými silami na Ukrajine za genocídu ukrajinského ľudu. Horná komora rozhodla o uznesení na návrh svojho výboru pre zahraničie, obranu a bezpečnosť, píše spravodajský server novinky.cz.

Senát „odsudzuje etnicky motivované zločiny proti ľudskosti, ako sú hromadné popravy, prejavy neúcty k mŕtvym, mučenie, znásilňovanie, fyzické i duševné násilie alebo nútené deportácie detí, ktorých sa Rusko dopúšťa systematicky a vo veľkom, ako prejavy genocídy proti ukrajinskému ľudu“, uvádza sa v rezolúcii.

Znenie dokumentu na twitteri zverejnil predseda výboru pre zahraničie, obranu a bezpečnosť Pavel Fischer.

Ukrajinský veľvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis sa za rezolúciu, ktorá sa vyslovuje aj za ďalšie poskytovanie zbraní a podporuje udelenie štatútu kandidátskej krajiny Európskej únie Ukrajine, poďakoval.

Obdobný krok z Litvy

Podobné vyhlásenie v utorok (10. 5.) jednomyseľne schválil aj litovský parlament. Nad rámec označenia genocídy ešte Rusko vyhlásil za teroristický štát.

Text dokumentu tiež viní ruské ozbrojené sily z toho, že sa „úmyselne a systematicky zameriavajú na civilné ciele“.

Litovský jednokomorový parlament Seimas v rezolúcii nazýva „rozsiahlu ozbrojenú agresiu – vojnu – proti Ukrajine zo strany ozbrojených síl Ruskej federácie a jej politického a vojenského vedenia za genocídu ukrajinského ľudu“.

Ruská armáda podľa znenia rezolúcie masovo pácha na Ukrajine vojnové zločiny vrátane vraždenia, mučenia a znásilňovania civilistov. Cieľom Moskvy je podľa litovských poslancov úplne alebo čiastočne zničiť ukrajinský národ.

Parlament vo Vilniuse vyzval tiež na zriadenie medzinárodného súdneho tribunálu, ktorý by preskúmal obvinenia, že ruské sily páchajú na Ukrajine vojnové zločiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet