Na hlavný obsah

CIA žiada Rusov, ktorí sú proti vojne, aby komunikovali na darkwebe

Ten poskytuje anonymitu.

CIA žiada Rusov, ktorí sú proti vojne, aby komunikovali na darkwebe
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) v pondelok (2. 5.) oznámila, že Rusi nespokojní s inváziou ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu sa možno pokúšajú spojiť s americkými tajnými službami. CIA chce, aby využívali tzv. temný web (darknet). Píše o tom agentúra AP.

Temný web je časť internetu, na ktorú sa dá dostať len prostredníctvom špeciálnych nástrojov, ktoré zabezpečujú viac anonymity, píše AP. CIA má na temnom webe vlastnú webovú stránku, ktorá má rovnaké vlastnosti ako bežná domovská stránka tejto spravodajskej služby.

Je však dostupná len prostredníctvom systému Tor na anonymné prehliadanie webu.

CIA v pondelok na sociálnych sieťach zverejnila inštrukcie, ako sa dostať na stránku temného webu. Inštrukcie zverejnila v angličtine i ruštine. Táto tajná služba je podľa AP presvedčená, že Rusi žijúci v zahraničí budú môcť tieto pokyny zdieľať so svojimi kontaktmi v Rusku.

„Naša globálna misia si vyžaduje, aby nás jednotlivci mohli bezpečne kontaktovať odvšadiaľ,“ uviedla CIA vo vyhlásení. Predstaviteľ tejto tajnej služby, ktorý chcel zostať v anonymite, povedal, že služba vie o znepokojených Rusoch, ktorí sa zúfalo usilujú s CIA spojiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet