Na hlavný obsah

Čierna skrinka naznačuje, že pád lietadla v Číne bol úmyselný

Píše denník The Wall Street Journal.

Čierna skrinka naznačuje, že pád lietadla v Číne bol úmyselný
Záchranári prehľadávajú trosky zrúteného lietadla. Foto: TASR/AP

Záznamy z čiernej skrinky naznačujú, že marcový pád Boeingu 737-800 leteckej spoločnosti China Eastern Airlines, pri ktorom zahynulo 132 ľudí, bol úmysel. Píše to denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na predbežnú analýzu amerických expertov, ktorí sa zúčastňujú na vyšetrovaní pádu.

Podľa zdroja agentúry Reuters vyšetrovatelia nenašli známky o technickej poruche lietadla, a preto sa zamerali na správanie pilotov. Čínsky úrad pre civilné letectvo informácie nekomentoval.

„Lietadlo urobilo to, k čomu mu niekto v kokpite dal pokyn,“ povedal denníku nemenovaný zdroj oboznámený s poznatkami amerických vyšetrovateľov. Čínske úrady podľa denníka zatiaľ amerických expertov neupozornili na to, že by havarovaný Boeing 737-800 mal nejakú technickú chybu.

Pozornosť amerických odborníkov sa preto zamerala na správanie pilotov. Experti nevylúčili ani možnosť, že niekto vnikol do kokpitu a zmocnil sa riadenia lietadla.

Pád neprežil nik

Šesť rokov starý Boeing 737-800 havaroval v marci v Čuangskej autonómnej oblasti Kuang-si. Kontrola letovej prevádzky sa snažila neúspešne nadviazať kontakt s posádkou pre rýchlo klesajúcu výšku lietadla.

Lietadlo dopadlo veľkou rýchlosťou do hornatého terénu, čo spočiatku sťažilo hľadanie čiernych skriniek. Úrady v druhej polovici apríla uviedli, že zariadenia sa veľmi poškodili, čo spomalilo analýzu záznamov.

Letecká spoločnosť China Eastern Airlines uviedla, že vyšetrovanie neprinieslo dôkaz, ktorý by mohol potvrdiť či vyvrátiť, že lietadlo malo poruchu.

Spoločnosť zopakovala svoje skoršie vyhlásenie, že všetci členovia posádky mali plnú kvalifikáciu a boli v dobrej kondícii. Aerolinky na zhruba mesiac pozastavili prevádzku svojich Boeingov 737-800 a ich vzlet znovu povolili v polovici apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet