Na hlavný obsah

Čína a Rusko v BR OSN vetovali sprísnenie sankcií proti KĽDR

Zvyšné krajiny sankcie podporili.

Čína a Rusko v BR OSN vetovali sprísnenie sankcií proti KĽDR
Zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Foto: TASR/AP

Čína a Rusko vo štvrtok (26. 5.) vetovali rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN iniciovanú Spojenými štátmi. Tá by zaviedla nové prísne sankcie proti Severnej Kórei v reakcii na jej najnovšie testy balistických rakiet.

Rezolúciu, ktorá okrem iného navrhovala zákaz dovozu tabaku do KĽDR či obmedzenie povoleného množstva dovezenej ropy, naopak, podporilo zvyšných 13 členov BR OSN.

Na čierny zoznam mala ísť aj hackerská skupina

Na čiernom zozname sa mala na základe rezolúcie ocitnúť aj hackerská skupina Lazarus. Tá sa údajne podieľa na „kybernetickej špionáži, krádeži dát, peňažných krádežiach a ničivých operáciách s použitím škodlivého softvéru“. Špionáž má vykonávať proti vláde, armáde a tiež finančným, mediálnym a ďalším inštitúciám, ako aj prepravným spoločnostiam či kritickej infraštruktúre.

Čína – blízky spojenec KĽDR – a Rusko, ktorého vzťahy so Západom sa po spustení invázie na Ukrajinu extrémne zhoršili, uviedli, že by preferovali nezáväzné vyhlásenie, a nie rezolúciu.

Čína hovorila o humanitárnych následkoch

Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün zdôraznil, že USA by mali pracovať na úsilí o politické riešenie. Varoval, že ďalšie sankcie proti KĽDR by mali na túto izolovanú krajinu humanitárne následky.

Dodatočné sankcie podľa jeho slov „nielenže nepomôžu vyriešiť problém, ale povedú k ďalším negatívnym dosahom a eskalácii konfrontácie“.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia obvinil Spojené štáty, že ignorujú výzvy Pchjongjangu, aby zastavili „nepriateľské aktivity“ a započali dialóg. Kritizoval USA, ktoré podľa neho na krízové situácie reagujú výlučne zavádzaním nových sankcií.

V tomto roku vykonali už 17 raketových testov

Severná Kórea odpálila v stredu (25. 5.) zo svojho východného pobrežia smerom k moru pravdepodobne celkovo tri balistické strely. Jednou z nich zjavne bola medzikontinentálna balistická strela (ICBM).

Išlo v poradí už o 17. kolo severokórejských raketových testov v tomto roku. Ide o zjavnú snahu Pchjongjangu vyvinúť tlak na svojich rivalov v čase, keď rokovania o jadrovom programe KĽDR zostávajú v slepej uličke, píše AP.

Veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová pred štvrtkovým (26. 5.) hlasovaním apelovala na jednotu a uviedla, že šesť testov ICBM, ktoré KĽDR vykonala tento rok, predstavuje „hrozbu pre celú medzinárodnú komunitu“.

BR OSN po prvý raz zaviedla sankcie proti KĽDR v roku 2006 s cieľom zamedziť financovanie jadrových zbraní a programov na vývoj balistických rakiet. Naposledy schválila ďalšie sankcie proti KĽDR  v roku 2017.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet