Na hlavný obsah

Concorde 30. rokov, vzducholoď Hindenburg, zhorela pred 85 rokmi

Stroj plný vodíka začal horieť pri pristávaní.

Concorde 30. rokov, vzducholoď Hindenburg, zhorela pred 85 rokmi
Na archívnej snímke zo 6. mája 1937 je explózia nemeckej vzducholode Hindenburg. Foto: TASR/AP

V ohnivom pekle nemeckej vzducholode Hindenburg pri havárii pred 85 rokmi zahynulo 36 ľudí, na jej palube bolo 61 osôb. Táto vodíkom naplnená vzducholoď sa vznietila v americkom Lakehurste v štáte New Jersey 6. mája 1937.

Vzducholoď Hindenburg, ktorú skonštruovala nemecká spoločnosť  Luftschiffbau Zeppelin, začala pri klesaní horieť. „Celý čas som utekal, pretože okolo mojej hlavy šľahali plamene,“ spomína Robert Buchanan, ktorý bol vtedy členom pozemného personálu. „Vôbec som si nemyslel, že to dokážem.“

Vtedy 17-ročný mladík bežal o život, keď približne 30 metrov nad ním zhorela najväčšia vzducholoď všetkých čias.

„Znelo to, ako keby niekto pustil plyn,“ povedal Buchanan. Daždivé počasie toho dňa mu zrejme zachránilo život: „Mal som pulóver a ten bol úplne premoknutý. Myslím si, že to ma zachránilo.“ Inferno pripravilo o život 35 ľudí na palube a jedného na zemi.

„Bol to Concorde vtedajšej doby,“ povedal o 245-metrovom Hindenburgu Carl Jablonski z Navy Lakehurst Historical Society (NLHS). Cestu ponad Atlantik skrátil zo štyroch až piatich dní na polovicu.

Cestujúcim podávali menu na čínskom porceláne spolu s francúzskymi a nemeckými vínami. Fajčiari mali vlastnú miestnosť. Hindenburg však plnilo 200 000 kubických metrov ľahko zápalného vodíka, pretože americké úrady uvalili embargo na hélium.

Deti vyhadzovali z okien

Werner Doehner bol v ten deň na palube vzducholode. V momente nešťastia bol jeho otec v jedálni, už nikdy ho nevidel. „Všetko okamžite začalo horieť,“ spomína si Doehner, ktorý mal vtedy osem rokov.

„Moja mama ma vyhodila z okna. Vyhodila aj môjho brata. Moja sestra jej bola priťažká. Mama vyskočila von a zlomila si panvu.“ Doehner ležal mesiace v nemocnici s vážnymi popáleninami.

Približne dvom tretinám cestujúcich sa podarilo z horiacej vzducholode dostať. „Buď ste zomreli hroznou smrťou, alebo unikli s ľahkými zraneniami. Veľa prípadov medzitým nebolo,“ uzavrel Rick Zitarosa z NLHS.

Server britannica.com píše, že za požiarom mali byť iskry, ktoré spôsobil výboj statickej elektriny vo vodíku vzducholode. Bezprostredne po havárii sa však objavili špekulácie, že mohlo ísť o riadenú protinacistickú sabotáž. Vzducholoď totiž pochádzala z nacistického Nemecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet