Na hlavný obsah

Daňový bonus pomôže najmä bohatým, tvrdia ekonómovia

Žiadajú odbornú diskusiu.

Ekonómovia kritizujú pripravovaný daňový bonus ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Bohatí budú mať podľa nich ešte viac, mnohí ľudia s nízkymi príjmami a živnostníci dostanú menej ako doteraz. Žiadajú odbornú diskusiu. Matovič ich argumenty odmieta.

Ak v parlamente prejde návrh ministra financií, od júla budú mať deti do 15 rokov nárok na daňový bonus vo výške 70 eur. Nad 15 rokov 40 eur. Od nového roku sa výška daňového bonusu pre deti do 15 rokov zvýši na 100 eur. Pre deti nad 15 rokov navrhuje rezort financií o polovicu nižší, teda 50 eurový daňový bonus.

Odborníci však upozorňujú, aby sa rodičia predčasne netešili. Uznanie nároku na daňový bonus totiž podlieha podmienkam a výpočtom, ktoré niektorým radosť môže pokaziť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Tí ktorí zarábajú 2 000 až 3 000 eur mesačne sa naozaj môžu tešiť na nový daňový bonus až 100 eur na deti vo veku do 15 rokov,“ povedal expert na mzdy a daň príjmu Jozef Mihál.

„Tí, ktorí potrebujú skutočne pomôcť, dostanú málo. Tí, ktorí nepotrebujú pomoc, dostanú zbytočne veľa. Nerozumiem, prečo 6-ročné alebo 7-ročné dieťa je daňovým bonusom podporované viacej ako napríklad 17-ročný tínedžer, ktorý pravidelne večer vyčistí chladničku až do prázdna,“ uviedol analytik INESS Radovan Ďurana.

Dotkne sa to aj zamestnancov

„Zaplačú aj zamestnanci. Napríklad na východe Slovenska, ktorí majú nižšiu mzdu, minimálnu mzdu 800 či 900 eur mesačne, hlavne pri vyššom počte detí. Tam uvidia, že daňový bonus nie je taký, ako im niekto sľubuje,“ vysvetlil Mihál.

„Doplatia na to aj živnostníci, pretože živnostník doteraz, keď splnil podmienku 6-násobku minimálnej mzdy a vykázal základ dane aj keď jedno euro, tak si daňový bonus mohol uplatniť v priznaní za celý rok. Po novom dostane bonus buď minimálny alebo žiaden,“ dodala daňová poradkyňa Slovenskej komory daňových poradcov Mária Sameková.

O návrhu opatrení budú poslanci rokovať v utorok (24. 5.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika