Na hlavný obsah

De Niro si ho vybral pre svoj film. Meno Karel Roden je pojmom známym aj v Hollywoode

Patrí medzi vôbec najobsadzovanejších českých hercov.

De Niro si ho vybral pre svoj film. Meno Karel Roden je pojmom známym aj v Hollywoode
Český herec Karel Roden promuje film Masaryk. Foto: TASR

Český herec Karel Roden sa výrazne presadil aj za hranicami rodnej krajiny. Zahral si napríklad po boku hollywoodskej hviezdy Roberta De Nira v akčnom trileri 15 minút. Pozornosť na seba však upútal už v Československu v 80. rokoch minulého storočia. A to účinkovaním v snímkach Jak básníci přicházejí o iluze, Jak básníkům chutná život alebo Čas sluhů.

Jeden z najobsadzovanejších českých hercov sa v stredu (18. 5.) dožíva životného jubilea – má 60 rokov.

Jeho filmy sa dočkali pokračovaní

Karel Roden sa narodil 18. mája 1962 v Českých Budějoviciach v hereckej rodine. Jeho otec i starý otec boli herci, matka pracovala ako zdravotná laborantka.

Po skončení Strednej priemyselnej keramickej školy v Bechyně absolvoval štúdium herectva na pražskej Divadelnej akadémii múzických umení (DAMU).

Po skončení DAMU v roku 1985 účinkoval v Divadle na Vinohradech. V rokoch 1988 až 1992 pôsobil v Činoherním studiu v Ústi nad Labem, odkiaľ prešiel do Národného divadla, kde strávil jeden rok. Jeho ďalšími pôsobiskami boli Divadlo Na zábradlí, Divadlo na Starém Městě či Divadlo Labyrint.  

Pred filmovou kamerou debutoval v roku 1983 v snímke Zámek Nekonečno režiséra Antonína Kopřivu. O rok neskôr stvárnil jednu z vedľajších postáv v dnes už legendárnom filme Dušana Kleina Jak básníci přicházejí o iluze.

Karel Roden účinkoval aj v jeho ďalšom pokračovaní Jak básníkům chutná život (1987). V tom istom roku stvárnil jednu z hlavných postáv v komédii z vojenského prostredia Copak je to za vojáka… režiséra Petra Tučeka.

Irena Pavlásková obsadila Karla Rodena do psychologickej drámy Čas sluhů (1989). V kultovej snímke si zahral hlavnú postavu po boku svojej dnes už bývalej partnerky Ivany Chýlkovej. Film sa dočkal aj pokračovania s názvom Čas dluhů (1998).

Dlhý zoznam zahraničných filmov

V roku 1993 odišiel do Spojeného kráľovstva, kde absolvoval herecké kurzy a zdokonaľoval sa v anglickom jazyku. Po návrate do Prahy sa objavil v úlohe „prekliateho“ francúzskeho básnika Paula Verlaina v divadelnej hre Úplné zatmění, za ktorú ho nominovali na cenu Alfréda Radoka. Tú však napokon získal o rok neskôr za postavu Bruna v inscenácii Velkolepý paroháč.

Aj vďaka výbornej angličtine oslovili Karla Rodena zahraničné produkcie a český herec sa predviedol vo viacerých amerických filmoch. Medzi najznámejšie patrí akčný film 15 Minutes (15 minút, 2001), kde si zahral po boku hollywoodskej hviezdy Roberta De Nira, ktorý si ho pre tento film sám vybral.

Účinkoval aj v ďalších akčných filmoch ako Blade 2 (2002), Bulletproof Monk (Nepriestrelný mních, 2003), Hellboy (2004), The Bourne Supremacy (Bournov mýtus, 2004), The Last Drop (Posledný výsadok, 2005), Largo Winch (2008), ale aj v komédii Mr. Bean’s Holiday (Prázdniny pána Beana, 2007), v historickom filme Juraja Jakubiska Bathory (2008) či v horore Sirota (2009).

Karel Roden patrí medzi najobsadzovanejších hercov v prostredí českej kinematografie. Zahral si v desiatkach filmov ako Král Ubu (r. F. A. Brabec, 1996), Kuře melancholik (r. Jaroslav Brabec, 1999), Oběti a vrazi (r. Andrea Sedláčková, 2000), Tajnosti (r. Alice Nellis, 2007), Hlídač č. 47 (r. Filip Renč, 2008), Habermannův mlýn (r. Juraj Herz, 2010) alebo Lidice (r. Petr Nikolaev, 2011).

Český producent Jan Štern o Rodenovi dávnejšie podľa ČT24 vyhlásil, že je „taký český Clint Eastwood, ktorý bude mať až do sedemdesiatich rokov charizmu.“

Stále aktívny a obsadzovaný

Veľvyslanca a československého ministra zahraničných veci Jana Masaryka stvárnil v životopisnom filme Juliusa Ševčíka Masaryk (2016) v koprodukcii RTVS. Hlavnej postavy sa zhostil aj v koprodukčnej historickej snímke Václava Kardnku Křižáček (2017).

Režisér Šefčík ho obsadil do svojej drámy Skleněný pokoj (2019) a stvárnenie hlavnej postavy mu zveril aj režisér Petr Jákl v snímke Jan Žižka (2022). Herecké kvality Karla Rodena ocenili Českými levmi za filmy Masaryk a Hlídač č. 47.

Jeho meno sa spája aj so známou výmenou životných partnerov v českom showbiznise. Niekoľko rokov totiž tvoril pár s Ivanou Chýlkovou, ktorá sa neskôr stala manželkou herca Jana Krausa, pričom jeho partnerka Jana Krausová bola potom manželkou práve Karla Rodena.

Samotný herec je známy aj tým, že svoje súkromie si dôsledne stráži a je to preňho to najdôležitejšie. Je ochotný verejne hovoriť iba o práci a hovorí sa o ňom, že je vážny a na ľudí okolo seba nesmierne prísny, píše ČT24. Napriek svojej úspešnosti vraj tiež často uvažuje o tom, že by skončil s herectvom. Taktiež scenáre si vyberá veľmi starostlivo a nevezme každú ponuku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet