Na hlavný obsah

Divákov si získal svojou všestrannosťou. Pred 15 rokmi umrel Marián Zednikovič

Vo veku 55 rokov podľahol rakovine.

Divákov si získal svojou všestrannosťou. Pred 15 rokmi umrel Marián Zednikovič
Herci Marián Zednikovič a Leopold Haverl počas predstavenia Zlatí chlapci v bratislavskom divadle West. Foto: ČTK/Martina Turnerová

Aj keď bol herec Marián Zednikovič doma najmä v divadle, diváci si ho pamätajú z mnohých úspešných filmov, seriálov i z dabingu. Vo štvrtok (5. 5.) uplynulo 15 rokov od jeho úmrtia.

Mal rovnako dôverný vzťah ku komediálnej ľahkosti, ako aj k dramatickej vážnosti. Tragiku dokázal spontánne odľahčiť, keď tragično spájal s úsmevnosťou.

Marián Zednikovič sa narodil 15. augusta 1951 v Bratislave. Už na základnej škole inklinoval k herectvu a pôsobil v divadelnom krúžku. V roku 1974 vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

Herci Marián Zednikovič a Marián Geišberg v zábere filmu Kára plná bolesti
Marián Zednikovič (vpravo) a Marián Geišberg vo filme Kára plná bolesti (1985).Foto: Archív RTVS
Foto: Archív RTVS

Po ukončení štúdia začínal v trnavskom Divadle pre deti a mládež (dnešné Divadlo Jána Palárika). V roku 1980 prešiel do Bratislavy na Novú scénu. O desať rokov neskôr sa stal jedným zo zakladajúcich členov Divadla Astorka Korzo ’90. Patril medzi najobľúbenejších hercov tejto divadelnej scény.

Za postavu Ivana Petroviča Vojnického v Čechovovej hre Ujo Váňa získal v roku 1996 divadelnú cenu Dosky za najlepší mužský herecký výkon. Ďalšie ocenenie – Výročnú cenu Literárneho fondu – si prevzal v roku 2000 za postavu Antona Brtka v hre Obchod na korze.

Nezabudnuteľný aj vo filme

Zednikovič stvárnil množstvo postáv aj na filmovom plátne, na ktorom sa objavil prvý raz v roku 1980, keď si zahral Maťka v Demokratoch. Nasledovali filmy Zbohom, sladké driemoty (1983), Kára plná bolesti (1985), Pětka s hvězdičkou (1985) alebo Utekajme, už ide!(1986).

K ďalším známym kúskom patrili Volná noha (1989), Dávajte si pozor! (1990), Rošáda (1991) a Tajomstvo alchymistu Storitza (1991). Jeho poslednou filmovou úlohou bol vodič vo filme Orbis Pictus (1997).

Zahral si tiež v úspešných seriáloch ako napríklad Výmysly uja Elektróna (1978), Život bez konca (1982) a Lekár umierajúceho času (1983), Duchovia (1997) či Zborovňa (1999).

Nezabudnuteľná je jeho postava skrachovaného a senilného lorda Nortona v rozhlasovom sitkome Lord Norton a sluha James, v ktorom si zahral spolu so Stanislavom Dančiakom. Svoj hlas prepožičal aj Vilkovi z kresleného seriálu Včielka Maja.

Posledné predstavenie

Zednikovič mal vždy veľmi blízko najmä k divadlu. Bol to práve on, kto sa postaral o oživenie Shakespeara v Bratislave. Letné shakespearovské slávnosti, ktoré sa od roku 2001 dodnes konajú na Bratislavskom hrade, budú navždy spojené s jeho menom.

Na divadelné dosky sa postavil poslednýkrát približne dva mesiace pred svojou smrťou. Predstavenie Macocha však nedohral, v poslednej časti hry mu prišlo zle, následne stratil rovnováhu a pri páde utrpel úraz hlavy.

Plastika Mariána Zednikoviča na Nádvorí Uličky slávnych nosov.
Plastika Mariána Zednikoviča na Nádvorí Uličky slávnych nosov.Foto: TASR
Foto: TASR

Boj s rakovinou lymfatických uzlín definitívne prehral 5. mája 2007 vo veku 55 rokov. Pochovali ho na Martinskom cintoríne v Bratislave.

Cenu Literárneho fondu za celoživotnú tvorbu udelili Zednikovičovi in memoriam ešte v roku 2007. V auguste 2011 počas Festivalu humoru a satiry Kremnické gagy pribudla v Uličke slávnych nosov v Kremnici jeho plastika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko