Na hlavný obsah

Do Záporožia dorazilo vyše 340 civilistov z Mariupola a okupovaných oblastí

Oznámili to aj predstavitelia OSN.

Do Záporožia dorazilo vyše 340 civilistov z Mariupola a okupovaných oblastí
Na ilustračnej snímke civilisti prechádzajú popri zničenom tanku v Mariupole. Foto: SITA/AP

Do mesta Záporožie na juhovýchode Ukrajiny v stredu (4. 5.) dorazilo niečo vyše 340 civilistov, ktorých evakuovali z bojových či okupovaných zón na juhu krajiny vrátane prístavu Mariupol.

Neskoro večer to oznámili predstavitelia OSN a vlády v Kyjeve. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková hovorila o 344 evakuovaných, či medzi nimi bol aj niekto z obliehaných mariupolských oceliarní Azovstaľ, ale nebolo jasné.

Koordinátorka OSN pre Ukrajinu Osnat Lubraniová informovala, že ľudí do Záporožia dopravili z Mariupola a miest Berďansk, Manhuš, Tokmak a Vasylivka. Mnohí z nich vraj nemali nič iné, ako oblečenie, ktoré mali práve na sebe. Teraz sa im okrem iného dostáva „veľmi potrebnej psychologickej podpory“, napísala agentúra AP.

Snahy o evakuáciu civilistov z oblastí pod ruskou paľbou alebo ruskou okupáciou do bezpečnejších častí Ukrajiny trvajú už týždne. Predovšetkým sa to týka zdevastovaného Mariupola, kde zrejme zostáva asi 100 000 civilistov, teda štvrtina počtu, ktorý tam žil pred ruskou inváziou na Ukrajinu.

„Rokujeme a dúfame, že bude možné ďalej zachraňovať ľudí z Azovstaľu, z Mariupola,“ uviedol v nočnom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podľa ukrajinských činiteľov je v podzemí oceliarní stále aj vyše 200 civilistov. „Stále sú tam civilisti, ženy, deti. Potrebujeme trvalý pokoj zbraní, aby sme ich zachránili,“ uviedol Zelenskyj, ktorý sľúbil pozastavenie bojových aktivít počas dňa.

Koridory potvrdilo aj Rusko

Desiatky až stovky civilistov zostávajú v bunkroch pod miestnymi oceliarňami Azovstaľ, ktoré sú niekoľko dní poslednou baštou ukrajinských síl v meste. Podľa Kyjeva sa odtiaľ na začiatku týždňa podarilo evakuovať 156 ľudí.

Ruské ministerstvo obrany v stredu oznámilo, že ruské jednotky vo štvrtok (5. 5.), v piatok (6. 5.) a v sobotu (7. 5.) otvoria humanitárne koridory pre evakuáciu civilistov z mariupolských oceliarní. Evakuačné snahy však opakovane zlyhávajú, keďže dohody na humanitárnych koridoroch „sa rúcali pod ruským ostreľovaním“, poznamenal denník The New York Times.

Areál Azovstaľ je podľa ukrajinských zdrojov od utorkového (3. 5.) večera dejiskom tvrdých bojov po tom, ako tam prenikli ruské jednotky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet