Na hlavný obsah

Domy v okolí Azovstaľu opustilo 46 civilistov, hlásia Rusi

OSN potvrdila evakuáciu.

Domy v okolí Azovstaľu opustilo 46 civilistov, hlásia Rusi
Pohľad na oceliarne Azovstaľ v Mariupole. Foto: SITA/AP

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu (1. 5.) uviedlo, že z domov pri mariupoľských oceliarňach Azovstaľ v sobotu (30. 4.) odišli humanitárnym koridorom dve skupiny civilistov. V jednej podľa tohto zdroja bolo 25 osôb a v druhej 21, napísala agentúra TASS. OSN potvrdila, že prebieha operácia s cieľom evakuovať ľudí z Azovstaľu.

Hovorca humanitárneho úradu OSN Saviano Abreu pre AP povedal, že evakuácia sa uskutočňuje v spolupráci s Medzinárodným výborom Červeného kríža a v koordinácii s ukrajinskými a ruskými predstaviteľmi. Evakuáciu označil za veľmi zložitú a neposkytol nijaké ďalšie podrobnosti.

Železiarne a oceliarne Azovstaľ sú poslednou baštou ukrajinského odporu v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol. V krytoch pod oceliarňami sa popri ukrajinských obrancoch podľa ukrajinských úradov skrývajú aj civilisti vrátane žien a detí.

Sú v Doneckej oblasti

„Vďaka prímeriu a otvoreniu humanitárneho koridoru opustili 30. apríla dve skupiny civilistov obytné budovy priliehajúce k územiu metalurgického závodu Azovstaľ,“ uviedol ruský rezort obrany.

„Cez deň odišlo 25 miestnych obyvateľov. S príchodom tmy odišla druhá skupina 21 ľudí. Previezli ju do obce Bezymennoje (ukrajinsky Bezimenne),“ uviedlo ministerstvo. Odvolalo sa na obec, ktorá podľa dostupných informácií leží na území Doneckej oblasti ovládanom tamojšími proruskými separatistami.

Ruský rezort obrany ďalej tvrdí, že civilistom poskytli ubytovanie, jedlo a lekársku starostlivosť. Podľa fotografa agentúry Reuters dorazila v nedeľu do dočasného ubytovacieho centra skupina asi 40 civilistov. Tí opustili oblasť okolo Azovstaľu.

Fotografie zachytávajú civilistov prichádzajúcich do obce Bezimenne v autobusoch s ukrajinskými poznávacími značkami. V konvoji ich sprevádzajú ruské jednotky a vozidlá so symbolmi OSN, opísala Reuters.

Podrobnosti o rozsahu sobotňajšej evakuácie a možnosti ďalších počas nedele sú vzhľadom na počet strán zapojených do rokovaní a nestabilnú situáciu na mieste nejasné, podotkla agentúra AP. Príchod žien a detí do Bezimenne rovnako potvrdil z miesta jej reportér.

Záblesk nádeje

Poradca ukrajinského ministra obrany Jurij Sak v nedeľu v rozhovore pre stanicu BBC evakuáciu menšieho počtu ľudí označil za „záblesk nádeje“. Situácia ale podľa neho zostáva extrémne zložitá. Konkrétne počty evakuovaných nespomenul.

„Sú to, samozrejme, len malé počty, pretože v oceliarňach Azovstaľ zostáva uväznených viac ako 1 000 civilistov. Navyše je tam tiež vyše 500 zranených vojakov, ktorých tiež treba evakuovať. Aby dostali nevyhnutnú lekársku pomoc,“ uviedol.

Server The Guardian v súvislosti s informáciami o sobotňajšej evakuácii poznamenal, že to boli prví civilisti, ktorým sa odtiaľ po niekoľkých týždňoch podarilo odísť. Civilisti skrývajúci sa v komplexe sú podľa mariupoľského starostu „na hrane medzi životom a smrťou“. Nachádzajú sa tam tiež zvyšní obrancovia mesta, ich počty sa odhadujú až na 2 000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet