Na hlavný obsah

Dopravnej zdravotnej službe hrozí kolaps, ak sa nedohodne s poisťovňami

Sťažujú sa na nárast cien energií či pohonných látok.

Dopravnej zdravotnej službe hrozí kolaps, ak sa nedohodne s poisťovňami
Ilustračná snímka - vozidlo záchrannej služby. Foto: TASR

Asociácia dopravnej zdravotnej služby (ADZS) hrozí kolapsom, ak sa nedohodne s poisťovňami o zvýšení platieb na tento rok. V ohrození sú tisícky pacientov, ktorí sa nebudú mať ako dostať na vyšetrenia či operácie. Informoval o tom v utorok (3. 5.) predseda ADZS Michal Bahelka.

„Denne prevážame tisíce pacientov medzi zdravotníckymi zariadeniami. Ak by sme museli zredukovať počty prevozov, ľudia sa nebudú mať ako dostať na plánované vyšetrenia alebo na operácie do nemocníc,“ upozornil Bahelka na dôsledky negatívneho vývoja rokovaní so zdravotnými poisťovňami.

„Následky tohto kroku si ťažko predstaviť. Stále však verím, že predstavitelia poisťovní prídu s návrhom podmienok, ktoré nebudú pre dopravné zdravotné služby likvidačné,“ uviedol Bahelka. Pôvodné zmluvy s poisťovňami platili do konca marca.

ADZS sa sťažuje na výrazný nárast cien pohonných látok a energií či mzdových nákladov. Podľa Bahelku to pre mnohých prevádzkovateľov predstavuje neudržateľnú situáciu.

Podpredseda ADZS Ernest Caban upozorňuje na celkový nárast prevádzkových nákladov a zdôrazňuje, že nové podmienky zdravotných poisťovní dopravcovia nemôžu akceptovať.

„Navrhovaná výška mesačných úhrad realizovaných výkonov od VšZP je nižšia ako bola v roku 2021. Pre porovnanie, v Českej republike sa zvýšili platby o 9 percent, my požadujeme dve percentá. V prípade, že nepríde k okamžitej náprave, budú jednotliví prevádzkovatelia ambulancií dopravnej zdravotnej služby musieť obmedziť svoju prevádzku,“ dodal Caban.

VšZP reaguje

Všeobecná zdravotná poisťovňa podľa Evy Peterovej z komunikačného oddelenia odmieta šírenie týchto poplašných správ. Zmluvný vzťah s členmi ADZS je stále platný a poistencov ubezpečujú, že nebudú mať problém dostať sa na vyšetrenie k lekárovi alebo na operáciu.

„Rokovania s ADZS stále prebiehajú, ďalšie stretnutie je dlhodobo naplánované na stredu (4. 5.). Preto považujeme za nekorektné komunikovať akékoľvek závery skôr, ako budú rokovania ukončené. Hlavne, ak výsledkom doterajších stretnutí nebol ani len náznak nedohody a negatívneho dosahu na poistencov,“ uviedla Peterová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko