Na hlavný obsah

Dôsledky ropného embarga pocíti aj slovenská ekonomika, tvrdí Sulík

Slovensko ho zrejme zavedie neskôr.

Krajiny Európskej únie sa zatiaľ nedohodli na nových sankciách proti Rusku. Cieliť majú na ropný sektor. Dohodu podľa servera Politico dnes na rokovaniach veľvyslancov blokovalo Maďarsko.

Návrh pôvodne počítal s ročnou výnimkou pre Maďarsko a Slovensko, ktoré sú najviac závislé. Aj keby Slovensko zaviedlo sankcie neskôr, podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka, slovenská ekonomiky by dôsledky embarga pocítila.

Aj napriek tomu, že Slovensko sankcie na ruskú ropu zrejme zavedie neskôr ako ostatné krajiny. Štáty strednej Európy dovážajú ropu najmä z Ruska, cez ropovod Družba.

Pred odpojením sa od ruskej ropy bude musieť Slovensko upraviť zásobníky na ropu. Rezervy máme na viac ako štyri mesiace.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„My musíme upraviť tie zásobníky, lebo ak ich neupravíme, je tá škoda asi pol miliardy, tým že by sme polovicu našich zásobníkov na strategické zásoby ropy nevedeli používať. Ak to chceme upraviť tak nás čakajú náklady vo výške 160 miliónov eur,“ povedal minister hospodárstva.

S nákladmi Slovenku pomôže Európska únia. Posilniť bude potrebné aj viaceré európske ropovody, ktoré by mohli dodávať ropu do tunajšej rafinérie.

Dovážaná ropa však bude mať iné chemické zloženia ako ťažká ruská ropa. Úprava rafinérie by si mohla vyžiadať investíciu okolo 250 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika