Na hlavný obsah

Dovoz skvapalneného zemného plynu nepokryje potreby Slovenska

V chorvátskom prístave zakotvil druhý tanker s LNG.

V chorvátskom prístave na ostrove Krk zakotvil už druhý tanker so skvapalneným plynom – aj pre Slovensko. Zástupcovia priemyslu upozorňujú, že potreby Slovenska to nepokryje.

Stále nie je jasné, či Únia nájde riešenie, ktoré garantuje dostatok plynu pre všetky členské štáty. Od toho bude závisieť, či Slovensko rozhodnutie Európskej únie vetuje alebo zachová jednotný postup.

Dovoz skvapalneného zemného plynu, takzvaného LNG, nepokryje potreby zemného plynu pre Slovensko.

„Objem jedného takéhoto tankera je 140 000 kubíkov stlačeného zemného plynu. Po premene na klasický zemný plyn to znamená približne 90 až 93 kubíkov. Spotreba Slovenska je 5,2 miliardy. Takže keď si to prepočítame, tak ročne by sme potrebovali takýchto tankerov asi 60,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Karol Galek (SaS).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podnikatelia v priemysle preto zdôrazňujú, že Únia a predovšetkým Slovensko by mali veľmi opatrne nakladať s rétorikou o odpojení sa od ruského plynu.

„Treba sa zachovať pragmaticky. Myslím, že celá Európa sankcie robí preto, aby poškodila nepriateľa, nie aby poškodila seba,“ povedal prezident Slovenského plynárenského a naftového zväzu Tomáš Malatinský.

Vetovanie rozhodnutia

Priemyselníci združení v Klube 500 sú presvedčení, že ak sa štáty Európskej únie predsa len dohodnú, že nebudú podporovať ruskú ekonomiku a od plynu sa odpoja, Slovensko by malo takéto rozhodnutie vetovať.

„Slovensko je krajina, ktorá je najviac závislá od dodávok ruského plynu a slovenská ekonomika nedokáže fungovať bez ruského plynu. Bez plynu bude štátna pokladnica prázdna,“ dodal výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko