Na hlavný obsah

Drahšie služby aj pre deti či seniorov. Samosprávy žiadajú vládu o viac peňazí

Tá možnosti pomoci stále hľadá.

Drahšie služby aj pre deti či seniorov. Samosprávy žiadajú vládu o viac peňazí
Ilustračné foto - seniori idú na poštu. Foto: RTVS

Samosprávy zdvíhajú varovný prst. Hovoria, že ich ekonomická situácia nie je dobrá. Tvrdia, že zdražovanie potravín a energií pocítia najmä občania, a to na službách. Vyzývajú štát, aby im poskytol viac peňazí na krytie nákladov. Inak hrozí, že sa vyššie ceny ukážu na poplatkoch. 

Vláda im odkazuje, že možnosti pomoci stále hľadá. Avšak samosprávy si musia vo finančne silných rokoch vytvoriť aj rezervy na horšie časy. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Natália Holubová.

Zatváranie či redukcia zariadení

Mestá a obce potrebujú nateraz viac peňazí, aby zabránili zníženiu životnej úrovne občanov. Poskytujú totiž služby, ktoré sú dôležité pre deti, ale aj seniorov. 

Zdražovanie potravín a energií sa však môže premietnuť do vyšších poplatkov. Upozorňuje na to Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Príkladom sú podľa neho sociálne služby.

„Myslíme si, že v tých samosprávach, ktoré majú veľmi vysoký počet denných stacionárov a tohto typu zariadení, môže dôjsť buď k zatváraniu, alebo k redukcii ich počtu,“ poznamenal.

Jednota dôchodcov Slovenska (JDS) sa tiež obáva, že seniori prídu v dôsledku cien za energie o priestory, ktoré využívajú. Skonštatovala to Valéria Pokorná, poverená vedením JDS. 

„Bude to veľmi zlé pre seniorov, ktorí sú na stacionár alebo na sociálne služby odkázaní. Pretože ani rodiny nemajú financie na to, aby nejakým spôsobom týchto ľudí ošetrovali alebo sa o nich starali,“ uviedla.

Dotácie, ktoré vraj nebudú postačovať

Pokorná poukazuje aj na to, že pre starších ľudí je socializácia viac než potrebná. Kluby dôchodcov podľa nej zatiaľ nezvažujú, že zatvoria svoje dvere. Avšak bez finančnej injekcie samospráv to v blízkej budúcnosti nevylučujú, reaguje primátor Kežmarku a nezaradený poslanec Hlasu-SD Ján Ferenčák.

„Samozrejme, bude záležať lokálne od každej samosprávy, ale ak nebude mať na výber, tak určite aj seniori budú musieť buď viac platiť, alebo sa niektoré služby zrušia. A toto nech si uvedomia všetci vládni predstavitelia, že keď hovoria o samospráve, hovoria v podstate o všetkých občanoch SR,“ odkázal.

Ministerstvo práce síce poskytne zariadeniam sociálnych služieb dotácie, no tie podľa Kaliňáka nebudú postačovať. Šéf rezortu Milan Krajniak (Sme rodina) upresnil, že o príspevok môžu žiadať štátne aj súkromné zariadenia. 

„Čo sa týka ambulantných zariadení, je tam možnosť v závislosti od typu zariadenia a klientov vo výške 70 až 130 eur. Čo sa týka pobytových foriem, tak je to 75 až 145 eur,“ upresnil.

ZMOS na budúci týždeň plánuje mimoriadny snem, na ktorom chcú riešiť otázku financovania, a teda kde môžu ušetriť tak, aby peniaze nechýbali prioritne v školstve, sociálnej oblasti či iných službách pre občanov.

Vláda na apel samospráv reagovala, že prijala opatrenia na zmiernenie rastu cien energií, s ktorým zápasia všetky štáty Európy. Hľadá možnosti, ako pomôcť najviac ohrozeným skupinám obyvateľstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál