Na hlavný obsah

Druhý pilier čakajú zmeny. Sporitelia by mali mať vyššie dôchodky

Rezort práce navrhuje päť krokov.

Druhý pilier, teda starobné dôchodkové sporenie, čakajú zmeny. Ministerstvo práce (MPSVR) chce dosiahnuť, aby mali sporitelia vyššie dôchodky z druhého piliera.

V novele zákona, ktorú v pondelok (2. 5.) predložilo ministerstvo na pripomienkovanie, navrhuje päť krokov, ktoré by mali zabezpečiť, aby bolo sporenie na súkromnú penziu dostatočne bezpečné a zároveň pre sporiteľa výnosnejšie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Približne 1 100 000 sporiteľov štát v roku 2013 povinne presunul do garantovaných dlhopisových fondov s nízkym zhodnotením. Viac ako 700 000 z nich odvtedy neurobilo nič, aby sa ich úspory lepšie zhodnotili.

Ministerstvo práce teraz navrhuje, aby dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) presunuli majetok sporiteľov do 54 rokov do tzv. predvolenej investičnej stratégie.

„Chceme týmito zmenami dosiahnuť, aby človek, ktorý vstúpi do predvolenej investičnej stratégie, ktorú v tomto zákone zadefinujeme, dosiahol o 93 % vyššie úspory, akoby dosiahol dnes, keby zostal v konzervatívnych dlhopisových garantovaných dôchodkových fondoch,“ uviedol minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

„Každý takýto sporiteľ dostane od DSS list, ktorý mu má DSS zaslať do konca januára. Do konca marca sa bude môcť vyjadriť, či chce byť sporiteľom v predvolenej investičnej stratégii,“ povedala Jana Polakovičová Kolesárová, generálna riaditeľka sekcie sociálneho poistenia a dôchodkového sporenia MPSVR SR.

Asociácia dôchodkových správcovských spoločností považuje návrh na presun sporiteľov za dobrý krok. Vidí v ňom však aj riziko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika