Na hlavný obsah

EK odporúča Slovensku zmeny v daniach a zníženie závislosti od fosílnych palív

Aj urýchlenie zavádzania obnoviteľných zdrojov energie.

EK odporúča Slovensku zmeny v daniach a zníženie závislosti od fosílnych palív
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko by sa v nasledujúcom období malo zamerať na zmeny v daňovej politike, pokračovanie v implementácii Plánu obnovy a odolnosti SR a dokončenie prípravy na programové obdobie 2021 – 2027.

V energetike je jednou z hlavných úloh zníženie závislosti od fosílnych palív, ale aj urýchlenie zavádzania obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Vyplýva to z odporúčaní, ktoré v pondelok (23. 5.) zverejnila Európska komisia (EK).

Slovensko by malo znížiť závislosť od fosílnych palív

„Európska komisia prichádza s tromi odporúčaniami. Sú to odporúčania v oblasti daní. Zvýšiť efektívnosť daňového mixu, hlavne environmentálnej dane a posilňovanie daňovej disciplíny,“ povedal vedúci zastúpenia EK na Slovensku Vladímír Šucha.

Veľmi závažné sú podľa neho odporúčania v oblasti energetiky. Slovensko by malo znížiť celkovú závislosť od fosílnych palív, najmä od zemného plynu. Zároveň by malo diverzifikovať ich dovoz a urýchliť zavádzanie OZE. 

Nové granty vo výške až 400 miliónov eur

EK minulý týždeň predložila návrh na ukončenie závislosti EÚ od ruských energetických surovín. Na úspory energie, diverzifikáciu ich zdrojov či urýchlenie výstavby nových zdrojov zelenej energie bude do roku 2027 treba okolo 210 miliárd eur.

Tie by mohli štáty získať dodatočnými pôžičkami. A to z programu obnovy a odolnosti, ale aj z nových grantov či iných fondov EÚ. Z nových zdrojov by mohlo Slovensko získať okolo 300 až 400 miliónov eur.

„Ak sa o tieto zdroje chceme uchádzať, musíme vytvoriť v pláne obnovy novú kapitolu, ktorá sa bude týkať redukovania závislosti, ktorú od Ruska máme,“ povedal Šucha. 

EK zároveň otvára nové možnosti financovania, ako napríklad možný presun 12,5 % prostriedkov z kohéznej politiky či presun 12,5 % prostriedkov vyčlenených na poľnohospodársku politiku a rozvoj vidieka.

Návrh ešte musí schváliť Rada EÚ a EP

Aký balík financií by z týchto zdrojov mohol ísť na energetickú transformáciu Slovenska zatiaľ podľa Šuchu presne nevyčíslili, no odhadom je to 1,4 miliardy eur.

Plán REPowerEÚ navrhuje okrem iného aj zvýšenie cieľa EÚ v oblasti úspor energií do roku 2030 z pôvodných deviatich percent na 13 %. Zároveň chce EK zvýšiť cieľ v smernici o obnoviteľných zdrojoch – ich podiel do roku 2030 na 45 %.

Kedy návrh REPowerEÚ schvália zatiaľ nie je jasné, pretože sa k nemu musí vyjadriť aj Rada EÚ a Európsky parlament.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika