Na hlavný obsah

EK chce uľahčiť zabavovanie majetku sankcionovaných ruských oligarchov

Krajiny pristupovali k vymáhaniu sankcií rôzne.

EK chce uľahčiť zabavovanie majetku sankcionovaných ruských oligarchov
Francúzski colníci skonfiškovali megajachtu Amore Vero, ktorú vlastní firma s väzbami na Igora Sečina, šéfa ruskej štátnej ropnej spoločnosti. Foto: TASR/AP

Zabaviť majetok ruských oligarchov či firiem podporujúcich vojnové ťaženie prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine by mohlo byť v Európskej únii čoskoro ľahšie.

Európska komisia v stredu (25. 5.) predložila návrh pravidiel, ktoré rozširujú celoúniový zoznam trestných činov okrem iného o porušovanie sankcií vyhlásených EÚ.

Krajiny pristupovali k vymáhaniu sankcií rôzne

Únijná exekutíva zároveň navrhla úpravu smernice, ktorá umožní konfiškovať a predať majetok ľudí či subjektov obchádzajúcich sankcie.

Za tri mesiace od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa postupne rozrástol zoznam ruských činiteľov, oligarchov, firiem a inštitúcií, ktorým dvadsaťsedmička krajín zmrazila majetok na území EÚ. V súčasnosti obsahuje vyše tisícku mien.

Členské krajiny však doteraz pristupujú k vymáhaniu sankcií rôzne. Menej dôsledné pravidlá niektorých štátov umožňujú potrestaným, aby sa sankciám vyhýbali.

„Sankcie musia dodržiavať všetci. Ak ich niekto nedodržiava alebo obchádza, musí byť potrestaný, a to podľa rovnakých pravidiel vo všetkých členských krajinách EÚ,“ vyhlásila podpredsedníčka komisie Věra Jourová.

Napríklad porušovanie zbrojného embarga alebo zákazu niektorých dovozov z Ruska podľa nej nepovažujú za trestné činy všetky štáty bloku. Mnoho z nich ich berie iba ako správny delikt.

Návrh komisie, ktorý teraz dostanú na schválenie členské krajiny, zaraďuje porušovanie sankcií medzi trestný čin v celej EÚ.

Brusel sa zároveň snaží vyjsť v ústrety štátom požadujúcim, aby sa zo zhabaného majetku čiastočne financovala povojnová obnova Ukrajiny. Komisia chce zaradiť obchádzanie sankcií do zoznamu činov, za ktoré možno zabaviť majetok.

Navrhuje tiež posilnenie právomocí orgánov rozhodujúcich o zmrazení majetku pochádzajúceho z trestnej činnosti, čo má celú vec urýchliť a sťažiť jeho prevedenie do inej krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet