Na hlavný obsah

Ekonomickému fóru v Davose dominovala situácia na Ukrajine

Svetoví lídri globálne výzvy riešili, no nedoriešili.

Kým Západ sa zmieta v problémoch, Ázia prosperuje. Aj o tom hovorili svetoví lídri vo švajčiarskom Davose. Mnohé témy však ostali nedoriešené. Ekonomické fórum sa vo štvrtok (26. 5.) končí. Tento rok, pochopiteľne, dominovali témy o Ukrajine. Napriek zložitej situácii účastníci fóra našli aj pozitívne momenty.

Dozvuky pandémie, klimatická kríza, inflácia, vojna na Ukrajine a s tým súvisiace nové definovanie vzťahov s Ruskom. V takto zložitej situácii rozhovory v Davose ešte neorganizovali.

„Konkrétne sme uprostred štyroch globálnych kríz. Finančnej – tá opäť vypukne, pretože sme na tom rovnako, ako tesne pred vypuknutím tej predošlej krízy. Ďalej čelíme klimatickej a zdravotnej kríze a najnovšie aj geopolitickej. Preto by svetoví lídri mali konať a Davos je ideálne miesto na riešenie týchto problémov,“ uviedla ekonómka Mariana Mazzucatová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Svetoví lídri globálne výzvy riešili, no nedoriešili. Situácia a priority jednotlivých krajín sú odlišné. Napríklad kým na Západe sa schyľuje k recesii, Ázia prosperuje.

„Očakávame spomalenie ekonomiky v USA, Európe aj v ďalších častiach sveta. Výrazne sa zvyšuje inflácia aj ceny. No nie všade. Napríklad Čína a Východná Ázia majú celkom pozitívne vyhliadky,“ povedala hlavná manažérka ekonomického fóra v Davose Saadia Zahidiová.

Geopolitickú aj ekonomickú nestabilitu prirodzene ovplyvňuje vojna na Ukrajine. Podľa predsedníčky Európskej komisie aj takto zložitá situácia môže priniesť niečo pozitívne.

„Opakovane počúvame, že Ukrajina chce byť členom Európskej únie. Sme za. Cesta je ťažká, no nakoniec bude oveľa lepšia, rýchlejšia a stabilnejšia. Takže moja prosba pre podnikateľskú komunitu je – podporte Ukrajinu,“ uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika