Na hlavný obsah

Elektronická PN uľahčí pacientom žiadosť o nemocenské

Lekári ju môžu vypisovať od 1. júna.

Namiesto papierovej PN (práceneschopnosť) bude elektronická. Lekári ju budú môcť vystaviť od stredy (1. 6.). Ak lekár človeka vypíše na PN, nebude mať žiadne povinnosti voči zamestnávateľovi ani k Sociálnej poisťovni (SP).

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) odhaduje, že už teraz by sa k systému mohlo pripojiť 90 % všeobecných lekárov.

„Informácia prejde cez ambulantné softvéry, cez NCZI do Sociálnej poisťovne. My potom už komunikujeme so zamestnávateľom, aby vedeli, že majú človeka, ktorý je PN,“ vysvetlil generálny riaditeľ SP Michal Ilko.

Práceneschopný človek bude mať všetky informácie vo svojom elektronickom účte poistenca. Aktivovať si ho môže v Sociálnej poisťovni. Zistí z neho, či mu lekár napísal PN, ale aj to, či ju už vyplatili.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Klient už nebude musieť špeciálne žiadať o dávku nemocenské. Za žiadosť o nemocenské sa bude považovať vystavenie elektronickej dočasnej neschopnosti,“ uviedla riaditeľka odboru nemocenského poistenia SP Danica Bognárová.

V roku 2019 vyplatila Sociálna poisťovňa 1,5 milióna nemocenských dávok, o dva roky neskôr aj pre pandémiu viac ako 2 milióny. „Verím tomu, že v spolupráci s NCZI uľahčíme v prvom rade život pacientom. Pacient sa má počas PN liečiť a nie behať s papiermi kade tade,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Projekt elektronickej PN si v rámci testovania vyskúšala časť lekárov. Sociálna poisťovňa chce postupne zaviesť aj elektronickú OČR (ošetrovanie člena rodiny) či tehotenské a materské.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko