Na hlavný obsah

Epidémia covidu môže prehĺbiť potravinovú krízu v Severnej Kórei, obávajú sa experti

Zdravotníctvo v KĽDR patrí k najhorším na svete.

Epidémia covidu môže prehĺbiť potravinovú krízu v Severnej Kórei, obávajú sa experti
Ilustračná snímka - práca na poli v Severnej Kórei. Foto: ČTK/AP

Vypuknutie epidémie koronavírusu v KĽDR môže ohroziť už i tak veľmi závažnú potravinovú krízu v krajine. Analytici sa obávajú, že celoštátny lockdown by mohol ohroziť prebiehajúci boj proti suchu a mobilizáciu pracovnej sily.

Severná Kórea po dvoch rokoch od vypuknutia pandémie minulý týždeň vo štvrtok (12. 5.) prvýkrát oznámila údaje o počte infikovaných a úmrtí. Vodca krajiny Kim Čong-un vyhlásil stav núdze, zaviedol lockdown a nariadil mobilizáciu rezerv zdravotníckeho materiálu.

Každý deň v krajine pribúda viac ako 200 000 nových prípadov nákazy. Celkový počet infikovaných dosiahol k piatku (20. 5.) 2,24 milióna ľudí. Štátna tlačová agentúra KCNA uviedla, že doposiaľ ochoreniu podľahlo 65 ľudí.

V rámci boja proti suchu a s tým súvisiacou potravinovou krízou sa vedenie KĽDR uchýlilo k razantným krokom. Kim vyslal priemyselných pracovníkov, úradníkov, ale aj vládnych funkcionárov do poľnohospodárskych oblastí po celej krajine, aby pomohli s vylepšovaním poľnohospodárskych zariadení a so zabezpečením zdrojov vody pre zavlažovanie.

Suchá a záplavy pravidelne sužujú Severnú Kóreu. Akékoľvek ďalšie veľké prírodné ohrozenie by mohlo izolovanú a krehkú ekonomiku krajiny položiť na lopatky.

Pandémia už skôr skresala obchod či medzinárodnú potravinovú pomoc. Experti hovoria, že v krajine, ktorá je výrazne závislá od ľudskej práce v poľnohospodárstve a nemá dostatočnú priemyselnú a zdravotnícku infraštruktúru, by veľký počet infikovaných mohol ešte väčšmi zhoršiť situáciu s nedostatkom potravín.

“V Severnej Kórei ekonomická aktivita vyžaduje veľa pohybu obyvateľstva a nemôžete sa spoliehať na obchod či obrovskú pomoc z Číny,” povedal pre agentúru Reuters Lim Eul-čul, profesor severokórejských štúdií na Univerzity Kyungnam v Soule.

Čína je hlavným obchodným partnerom Severnej Kórey, no od začiatku roka 2020, keď uzavreli v KĽDR hranice, aby zamedzili šíreniu vírusu, sa prakticky neobchodovalo.

Začiatkom 2021 sa hranice opäť otvorili, len aby sa v apríli pre opätovne zvýšený výskyt infekcií koronavírusom v Číne opäť zatvorili.

“Poľnohospodárske aktivity by sa mohli obmedziť a distribúcia hnojív, surovín či vybavenia by sa mohla stať náročnejšou,” dodal.

Chatrné zdravotníctvo

Juhokórejský zákonodarca Ji Seong-ho, ktorý v 2006 utiekol z KĽDR, zdôraznil, že pre slabý zdravotnícky systém sa koronavírus môže v krajine šíriť pomerne rýchlo.

“Rozmach covidu by mohol tvrdo udrieť prebiehajúcu farmársku sezónu a potravinová bezpečnosť môže tento i budúci rok dosiahnuť nebezpečnú úroveň,” vysvetlil.

Zdravotníctvo v krajine podľa medzinárodných porovnaní patrí k tým najhorším na svete. Trpia nedostatkom liekov, zdravotníckeho materiálu a prístrojov. KĽDR už skôr odmietla dodávky vakcín, ktoré jej Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ponúkla v rámci programu COVAX.

Miesto podávania vakcín vyzývajú infikovaných ľudí, aby na liečbu covidu a jeho príznakov používali lieky proti bolesti a na zníženie teploty, ako je ibuprofén či amoxicilín a ďalšie antibiotiká, ktoré síce nedokážu bojovať s vírusmi, ale predpisujú sa proti sekundárnym bakteriálnym infekciám. 

Pomôcť môže podľa severokórejských médií tiež napríklad kloktanie slanej vody alebo pitie čaju zo zimolezu japonského či vŕbových listov trikrát denne.

WHO sa, navyše, obáva, že nekontrolovateľné šírenie covidu medzi nezaočkovanými ľuďmi môže viesť k vzniku nových smrteľnejších variantov koronavírusu.

Humanitárna pomoc

Situáciu ovplyvňujú aj sankcie, ktoré medzinárodné spoločenstvo uvalilo na Severnú Kóreu pre jej militantný zbrojný program. Tie vo výraznej miere ovplyvňujú práve medzinárodný obchod.

Aby neobmedzili všetky aktivity týkajúce sa poľnohospodárstva, môžu v krajine zaviesť šetrnejšie protipandemické opatrenia a lockdowny vyhlasovať na miestnej úrovni. 

“Nedostatok medziregionálneho pohybu môže však časom ohroziť zásobovanie a produkciu. To môže spustiť vážnu potravinovú krízu,” vysvetlil Čeong Seong-čang, riaditeľ centra severokórejských štúdií Inštitútu Sejong.

Humanitárne organizácie sa z krajiny pre rozsiahle hraničné uzávery museli stiahnuť. Hovoria, že teraz je ťažké zmerať, ako veľmi zlá je situácia. 

V marci Organizácia Spojených národov naliehala na Pchjongjang, aby znova otvoril hranice krajiny aspoň pre humanitárnych pracovníkov a dovoz potravín. Prehlbujúca sa izolácia môže spôsobiť, že množstvo ľudí bude čeliť hladu, argumentovala OSN.

Svetový potravinový program už pred pandémiou odhadoval, že viac ako 40 % Severokórejčanov (zhruba 11 miliónov) bolo podvyživených a odkázaných na pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet