Na hlavný obsah

Erdogan: Rozšíriť NATO o Fínsko a Švédsko by bola chyba

Turecko ich prijatie môže vetovať.

Erdogan: Rozšíriť NATO o Fínsko a Švédsko by bola chyba
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Rozšíriť Severoatlantickú alianciu (NATO) o  Fínsko a Švédsko by bola „chyba“. V piatok (13. 5.) to povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

Erdogan, nie je naklonený vstupu týchto dvoch krajín do Aliancie, pretože obe krajiny na svojom území hostili „veľký počet teroristických organizácií“. V minulosti Ankara kritizovala Štokholm napríklad za niektoré protesty namierené proti moslimom.

„Podrobne sledujeme vývoj okolo Švédska a Fínska, ale nemáme o tom pozitívnu mienku,“ uviedol Erdogan. Podľa neho by vstup škandinávskych krajín bol podobnou chybou ako členstvo Grécka v Severoatlantickej aliancii, s ktorým Turecko v minulosti súhlasilo. Ankara sa podľa Erdogana nechce znovu dopustiť podobnej chyby.

Švédsko a Fínsko podľa Erdogana hostí organizácie, ktoré sa usilujú o vznik samostatného Kurdistanu. Ide napríklad o Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Ankara považuje za teroristickú organizáciu.

V minulosti Turecko kritizovalo Štokholm tiež za to, že nezasiahol proti skupinám, ktoré demonštrovali proti moslimom či chceli podpáliť korán.

Podľa pravidiel NATO musia členské krajiny rozhodnutie o rozšírení Aliancie prijať jednomyseľne. Turecko tak môže prijatie oboch škandinávskych krajín vetovať, uviedla agentúra AP. Erdoganova kritika je prvým verejným vyjadrením predstaviteľa členskej krajiny proti vstupu oboch krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet