Na hlavný obsah

EÚ je blízko k dohode o novom balíku sankcií proti Moskve, tvrdí námestník poľského ministra

Balík obsahuje zavedenie úplného zákazu dovozu ropy.

EÚ je blízko k dohode o novom balíku sankcií proti Moskve, tvrdí námestník poľského ministra
Vlajky Európskej únie vejú s ukrajinskými vlajkami pred budovou Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Členským štátom Európskej únie sa zrejme podarí prekonať rozpory okolo navrhovaného šiesteho balíka sankcií proti Rusku, ktorý obsahuje aj ropné embargo. Uviedol to v pondelok (9. 5.) námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jabloňski, podľa ktorého sú krajiny EÚ už pomerne blízko k dohode. Informovala o tom agentúra PAP.

Na návrh sankčného balíka, ktorý minulú stredu (4. 5.) predstavila Európska komisia, nereagovali členské štáty jednotne. Kritizoval ho maďarský premiér Viktor Orbán, podľa ktorého EÚ nevyvinula dostatočné úsilie na zmiernenie negatívnych ekonomických vplyvov navrhovaných sankcií na krajiny EÚ.

„Čo sa týka šiesteho balíka sankcií, budú v priebehu dnešného dňa prebiehať ešte ďalšie rokovania a uvidíme, čo prinesú. Sme celkom blízko k uzavretiu dohody,“ povedal Jabloňski pre súkromnú poľskú stanicu Radio Zet.

Šiesty balík sankcií

Ubezpečil pritom, že nijaká krajina – ani Maďarsko, Rakúsko či Nemecko – návrh sankčného balíka s najväčšou pravdepodobnosťou nezablokuje.

V poradí šiesty sankčný balík, ktorým EÚ reaguje na ruskú agresiu proti Ukrajine, obsahuje postupné zavedenie úplného zákazu dovozu ropy a rafinovaných ropných produktov z Ruska, a to do konca roku 2022. Zavádza aj ďalšie opatrenia proti ruským bankám.            

Šéfka EK pripustila, že realizácia ropného embarga bude komplikovanou záležitosťou, keďže niektoré členské štáty sú silne závislé od ruskej ropy. Medzi také štáty patrí aj Slovensko. Európska komisia navrhla pre Slovensko výnimku z embarga na ruskú ropu do konca roka 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet