Na hlavný obsah

EÚ navrhla ďalšiu finančnú pomoc pre Ukrajinu

A to až do výšky deviatich miliárd eur pre tento rok.

EÚ navrhla ďalšiu finančnú pomoc pre Ukrajinu
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navrhla v stredu (18. 5.) v Bruseli ďalšiu pomoc pre Ukrajinu, a to až do výšky deviatich miliárd eur pre tento rok.

Jej cieľom je pomôcť ukrajinskej vláde vyrovnať sa so škodami, ktoré spôsobila ruská invázia.

Komisia v správe pre médiá pripomenula, že od začiatku ruskej agresie EÚ zmobilizovala už 4,1 miliardy eur na podporu hospodárskej, sociálnej a finančnej odolnosti Ukrajiny. A to vo forme makrofinančnej pomoci, rozpočtovej podpory, núdzovej a humanitárnej pomoci.

Doterajšia vojenská pomoc Únie predstavovala 1,5 miliardy eur, pričom momentálne prebieha mobilizácia ďalších 500 miliónov eur.

Von der Leyenová uviedla, že pomoc Ukrajine si bude vyžadovať spoločné medzinárodné úsilie. Súčasťou obnovy by mali byť aj ďalšie krajiny a medzinárodné inštitúcie.

„Ukrajina sa môže spoľahnúť na plnú podporu EÚ, ktorá jej bude aj naďalej poskytovať krátkodobú finančnú podporu s cieľom uspokojiť jej potreby a zachovať fungovanie základných služieb. Sme pripravení prevziať vedúcu úlohu v medzinárodnom úsilí o obnovu. Investície pôjdu ruka v ruke s reformami, ktoré podporia Ukrajinu na jej európskej ceste,“ vysvetlila šéfka eurokomisie vo vyhlásení pre médiá.

Finančná pomoc EÚ sa podľa nej zameria na boj proti korupcii a budovanie kapacít štátnej správy a právneho štátu. Ale aj zabezpečenie nezávislosti justície a napĺňanie ambícií v oblasti prechodu na zelenú a digitálnu ekonomiku.

„Tieto investície pomôžu Ukrajine, aby po ničení, ktoré spôsobili ruskí vojaci, bola silnejšia a odolnejšia,“ povedala Von der Leyenová.

Peniaze na pomoc pre Ukrajinu chce EÚ získať na finančných trhoch a ponúkne ich Ukrajine vo forme pôžičiek. Deväťmiliardový balíček EÚ by mala doplniť finančná pomoc ďalších bilaterálnych a multilaterálnych medzinárodných partnerov, vrátane skupiny G7.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet