Na hlavný obsah

EÚ predstavila plán, ako sa zbaviť závislosti od ruských energií

Pozostáva z troch oblastí, vysvetlil analytik Čech.

Európska únia predstavila plán, ako sa zbaviť závislosti od ruských energií. Projekt Repower EU by mal dať štátom akýsi návod. Po napadnutí Ukrajiny si Európa uvedomila, že éra lacných palív sa končí.

Západ mal už viacero možností diverzifikovať zdroje, ktoré prúdili z Ruska. Prvá príležitosť bola počas plynovej krízy v roku 2009, druhá po anexii Krymu pred ôsmimi rokmi.

„Dvadsaťsedmička“ ani jednu nevyužila. Do tretice prichádza s iniciatívou Repower EU. Tá by mala dať bodku za surovinami, ktorými Kremeľ financuje vojenské ťaženia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Koniec-koncov, 85 % obyvateľov EÚ si myslí, že je to krok správnym smerom. Tento trend znižovania je v súlade s perspektívou zelenej ekonomiky,“ uviedol Zdeněk Čech, vedúci ekonomických analýz zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

V prípade, že členské štáty striktne dodržia plány Komisie, závislosť od ruských energií by mohla už na konci roka klesnúť o dve tretiny. A do konca dekády by sa stala minulosťou.

„Tento plán pozostáva z troch oblastí. Tou prvou sú energetické úspory, druhou diverzifikácia zdrojov a tretím sú obnoviteľné zdroje,“ vymenoval Čech.

Okrem energetických úspor, čo je akýsi apel aj na verejnosť, aby znížila svoju spotrebu, bude celý tento balík stáť zhruba 210 miliárd eur. Európska únia pracuje na tom, ako tieto zdroje zabezpečiť.

„Nové zdroje – okolo 20 miliárd, z ktorých si Slovensko nájde zhruba 300 až 400 miliónov. Ak sa o tieto zdroje chceme uchádzať, musíme v pláne obnovy vytvoriť novú kapitolu, ktorá sa bude týkať redukovania závislosti od Ruska,“ upozornil Vladimír Šucha, vedúci zastúpenia EK na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko