Na hlavný obsah

EÚ sľubuje väčšiu vojenskú podporu pre Moldavsko, tvrdí Michel

Krajina sa obáva zapojenia do vojny na Ukrajine.

EÚ sľubuje väčšiu vojenskú podporu pre Moldavsko, tvrdí Michel
Predseda Európskej rady Charles Michel (vľavo) a moldavská prezidentka Maia Sanduová. Foto: Twitter

Európska únia významne zvýši svoju vojenskú podporu Moldavsku, povedal v stredu (4. 5.) podľa agentúry AFP na návšteve v Kišiňove predseda Európskej rady Charles Michel.

Cesta šéfa Európskej rady do moldavskej metropoly nasleduje po tom, ako z moldavského separatistického regiónu Podnestersko hlásili viaceré incidenty. Na medzinárodnej scéne panujú obavy, že by sa proruské Podnestersko mohlo zapojiť do vojny na Ukrajine.

„Tento rok plánujeme výrazne zvýšiť našu podporu Moldavsku a dodať jeho ozbrojeným silám ďalšie vojenské vybavenie,“ povedal Michel. Európsky blok preskúmava aj možnosti, ako Moldavsku pomôcť posilniť ozbrojené sily, uviedol podľa Reuters tiež Michel. Táto pomoc by bola nad rámec už prisľúbenej podpory v oblasti logistiky a kybernetickej obrany.

„Európska únia je s vašou krajinou plne solidárna. Je našou povinnosťou viac podporiť vašu stabilitu, bezpečnosť a územnú celistvosť,“ uviedol Michel. Podčiarkol, že treba predísť akejkoľvek eskalácii napätia, ktoré narastá v súvislosti s incidentmi v Podnestersku.

Provokačné útoky

Koncom apríla hlásili podnesterské úrady útok na tamojšie ministerstvo štátnej bezpečnosti a o deň neskôr informovali o explóziách, ktoré vyradili z prevádzky dvojicu rozhlasových vysielačov.

Terčom útoku sa údajne stala tiež vojenská jednotka pri obci Parcani (Parkany). V utorok (3. 5.) potom Podnestersko obvinilo Ukrajinu, že z jej územia odštartovalo bezpilotné lietadlo s trhavinou a kanistrom so zápalnou zmesou.

Prezidentka Maia Sanduová predtým uviedla, že za incidentmi v Podnestersku stoja podnesterské „provojnové frakcie“ a že útoky sú pokusom o vyostrenie napätia.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že hodnotenie Sanduovej plne zdieľa. Moskva však oznámila, že by sa rada vyhla scenáru, kedy by bol moldavský separatistický región vtiahnutý do diania na Ukrajine.

Rusko v Podnestersku udržiava vojenský zbor, ktorý má zhruba 1 500 vojakov. Samotné Podnestersko podľa niektorých odhadov teraz disponuje zhruba 7 500 vojakmi. Armáda Moldavska pozostáva z približne 5 000 až 7 500 aktívnych vojakov a asi 65 000 až 70 000 záložníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet