Na hlavný obsah

EÚ zvažuje, že si v záujme pomoci Ukrajine vezme ďalšiu spoločnú pôžičku

Ukrajine by mohla poskytnúť 10 miliárd eur.

EÚ zvažuje, že si v záujme pomoci Ukrajine vezme ďalšiu spoločnú pôžičku
Na ilustračnej snímke eurobankovky. Foto: RTVS

Európska únia zvažuje, že si v záujme finančnej pomoci Ukrajine vezme ďalšiu spoločnú pôžičku na finančných trhoch. Európska komisia (EK) ako exekutívny orgán únie sa preto chystá navrhnúť, že pomocou úveru poskytne dvadsaťsedmička krajín Kyjevu desať miliárd eur na prevádzku ukrajinského štátu v najbližších mesiacoch.

ČTK sa odvoláva na diplomatický zdroj. Ďalších päť miliárd eur by podľa predstáv Bruselu mali krajine poskytnúť Spojené štáty, ktoré už túto sumu prisľúbili.

Ukrajina podľa vyjadrenia svojich predstaviteľov potrebuje na základnú prevádzku štátu v najbližších troch mesiacoch 15 miliárd eur. Pokryť nimi chce ako platy či dôchodky, tak aj výdavky vyvolané ruskou agresiou.

Niekoľko krajín nesúhlasí

Štáty EÚ sa na prvej spoločnej pôžičke v objeme 750 miliárd eur zhodli kvôli pandemickej kríze pred dvomi rokmi. Komisia by teraz peniaze chcela získať podobným spôsobom, akým financovala program krízovej podpory krátkodobých pracovných miest známy pod skratkou SURE.

Na nových desať miliárd eur by mali poskytnúť záruky členské štáty. Hoci únijné krajiny sú v podpore Ukrajiny jednotné, diplomati očakávajú o návrhu diskusiu, pretože štáty ako Rakúsko či Holandsko sa dlhodobo stavajú proti spoločnému zadlžovaniu.

Niekoľko krajín preto podľa bruselského webu Politico Európsku komisiu požiadalo, aby predložila aj iné možnosti, ako Ukrajine peniaze dodať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika