Na hlavný obsah

Eurokomisia chystá ďalšie ústupky pri ropnom embargu, jej šéfka hovorila s Orbánom

Chcela ho osobne presvedčiť o podpore embarga.

Eurokomisia chystá ďalšie ústupky pri ropnom embargu, jej šéfka hovorila s Orbánom
Na ilustračnej snímke ropný vrt. Foto: RTVS

Európska komisia (EK) sa chystá znovu upraviť návrh podmienok, za ktorých majú členské krajiny ukončiť dovoz ropy z Ruska. Popri skôr navrhnutých výnimkách pre Maďarsko, Slovensko a Česko zvažuje Brusel možnosť prisľúbiť investície do infraštruktúry krajín najviac závislých od ruskej ropy.

Uviedla to v pondelok (9. 5.) agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj. Šéfka exekutívy EÚ Ursula von der Leyenová sa vydala do Budapešti. Tam išla o podpore embarga presvedčiť jeho najhlasnejšieho odporcu – premiéra Viktora Orbána. Po stretnutí uviedla, že vidí v rokovaniach s Maďarskom pokrok.

Odmietanie podpory

Komisia minulú stredu (4. 5.) v rámci šiesteho balíka sankcií za ruskú inváziu na Ukrajinu navrhla do konca roka tohto úplne ukončiť dovoz ruskej ropy. Opatrenie, ktoré má režim prezidenta Vladimira Putina pripraviť o významnú časť zdrojov financovania vojenskej agresie, však odmietli podporiť Budapešť aj Bratislava.

S dodatočnými podmienkami prišla aj Praha. Komisia prvým dvom krajinám povolila výnimku do konca roka 2024, Česku potom do polovice toho istého roku.

Maďarsko však odmietlo podporiť embargo aj pri doteraz poslednom nedeľnom (8. 5.) rokovaní veľvyslancov EÚ. To podľa agentúry MTI v pondelok zopakoval minister zahraničia Péter Szijjártó, podľa ktorého „Maďari nesmú platiť za vojnu“.

Komisia teraz chystá nový návrh, ktorý by členské krajiny mohli mať na stole v utorok (10. 5.). Podľa spomínaného zdroja Reuters by jeho súčasťou mohol byť prísľub nových investícií do ropnej infraštruktúry. Tá by zabezpečila novým krajinám EÚ náhradný prísun ropy.

Osobné presviedčanie

Von der Leyenová išla do Budapešti osobne presvedčiť Orbána, že aj jeho krajina, s ktorou má Brusel dlhodobé spory pre obavy z porušovania európskych hodnôt, by mala embargo podporiť.

„Večerná diskusia s premiérom Viktorom Orbánom prispela k objasneniu otázok týkajúcich sa sankcií a energetickej bezpečnosti. Dosiahli sme pokrok, ale je potrebná ďalšia práca,“ napísala po stretnutí na twitteri Von der Leyenová. Dodala, že zvolá videokonferenciu s ďalšími krajinami v regióne s cieľom posilniť spoluprácu v oblasti ropnej infraštruktúry.

Šéfka EK pôvodne plánovala oznámiť schválenie nových sankcií v pondelok počas prejavu ku Dňu Európy, na rozdiel od predchádzajúcich balíčkov protiruských sankcií však pre ekonomické obavy čelí nejednote.

Exekutíva EÚ podľa Reuters tiež zvažuje, že z najnovšieho balíčka vypustí zákaz prepravy ruskej ropy tankermi z krajín EÚ, ktorý vadil Grécku, Cypru či Malte.

Návrh mal výrazne sťažiť Rusku dopravovať ropu napríklad na ázijské trhy, niektoré štáty však mali obavy, že biznis európskych lodí preberú spoločnosti z iných krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet