Na hlavný obsah

Eurokomisia navrhla nové sankcie proti Rusku, mieria na zákaz dovozu ropy

Od SWIFT-u by mali odpojiť ďalšie banky.

Eurokomisia navrhla nové sankcie proti Rusku, mieria na zákaz dovozu ropy
Ilustračné foto - vlajky Európskej únie. Foto: RTVS

Európska komisia navrhuje do konca tohto roka úplne zakázať dovoz ruskej ropy do Európskej únie. Oznámila to v stredu (4. 5.) jej predsedníčka Ursula von der Leyenová.

Európsky blok podľa nej v rámci šiesteho balíka protiruských sankcií tiež odpojí od medzinárodného platobného systému SWIFT najväčšiu ruskú banku Sberbank a dva ďalšie bankové domy.

Na to, aby sankcie vstúpili do platnosti, ich musia jednomyseľne schváliť členské krajiny. Podľa diplomatov sa čaká diskusia o ropnom embargu. Maďarsko a Slovensko, ktoré ich odmietajú podporiť, majú podľa únijných činiteľov dostať výnimku na dovoz ropy v budúcom roku.

Európska komisia chce tiež potrestať predstaviteľov armády zodpovedných za zverstvá proti civilistom v Buči a za útok na Mariupol. Trojica ruských štátnych televízií šíriacich kremeľskú propagandu má dostať zákaz vysielať v krajinách EÚ.

Podľa Von der Leyenovej je cieľom sankcií rovnako ako v prípade predchádzajúcich postihov obmedziť možnosti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina pokračovať v agresii proti Ukrajine.

„Putin chcel vymazať Ukrajinu z mapy. Rozhodne neuspeje. Naopak, Ukrajina povstala v jednote. A teraz sa potápa jeho krajina, Rusko,“ vyhlásila Von der Leyenová, podľa ktorej má nový sankčný balík ďalej oslabiť ruskú ekonomiku a znemožniť jej modernizáciu.

Sporné embargo

Jeho najdiskutovanejšou súčasťou je embargo na dovoz ruskej ropy, ktorý v minulých rokoch tvoril štvrtinu všetkého ropného importu do únijných krajín a z ktorého má Putinov režim značné príjmy.

Komisia navrhuje ukončiť do šiestich mesiacov dovoz surovej ropy a do konca roka aj upravených ropných produktov.

„Nebude to ľahké, niektoré členské krajiny sú silno závislé na ruskej rope. My však na tom jednoducho musíme pracovať,“ povedala šéfka únijnej exekutívy.

Návrh budú v stredu preberať veľvyslanci členských krajín, ktoré v tejto veci rovnako ako v prípadnom neskoršom embargu na ruský plyn nemajú jednotný postoj.

Zástupcovia Budapešti a Bratislavy dávali ešte v utorok (3. 5.) najavo, že odstrihnutie od ruskej ropy nepodporiť a podľa únijných zdrojov majú dostať výnimka z embarga na budúci rok. O dodatočných podmienkach však chceli rokovať aj vládni politici ďalších krajín východného krídla Únie.

Nové sankcie majú výrazne rozšíriť doterajší rozsah opatrení zameraných na ruský bankový sektor. Popri Sberbank majú podľa diplomatov citovaných bruselským webom Politico od medzinárodného systému platieb odpojiť tiež Moskovskú kreditnú banku a Ruskú poľnohospodársku banku.

„Tým zasiahneme banky, ktoré sú systémovo zásadné pre ruský finančný systém a pre Putinovu schopnosť ničiť,“ uviedla Von der Leyenová. Mimo zoznamu potrestaných bankových domov zostáva Gazprombank, na účet ktorej majú podľa Putinovho nariadenia krajiny prevádzať peniaze za ruský plyn.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet